Fermentum, Nanquim

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

    Fermentum, Nanquim

    Nanquim jest owocem współpracy portugalskiego browaru Letra oraz brazylijskiego mikrusa Pura. To dojrzewający w beczkach stout imperialny z brazylijskimi drożdżami cachaça oraz śrutą kakaową z brazylijskiego stanu Bahía. Leżakowany przez 10 misięcy w beczkach po porto. Ma swoją moc, albowiem zawartość alkoholu została podana bardzo dokładnie na etykiecie - 12,05%.

    Barwa niemalże czarna. Nie połyskuje nawet pod światło.
    Niska, bardzo drobna, beżowa piana o konsystencji musu. Niesłychanie trwała.
    Mocny w ciepłe nuty porto, brandy aromat. Pełny bukiet zbudowany z kawowych, czekoladowych, waniliowych nastrojów, dopełnionych karmelem.
    Smak wyrazisty, pełen ciemnych wytrawnych kawowych, palonego ziarna oraz waniliowych i odrobinę słodkich klimatów. Z drugiej strony kontrowany jest wyraźną cierpkością, lekką goryczką a także wyraźnie podszczypującym w język alkoholem, który grzeje także odczuwalnie w przełyku.
    Nagazowanie jest niskie i trudno się dziwić.
    Butelka 330ml o niestandardowym kształcie. Oszczędna, rzemieślnicza etykieta z motywem ośmiornicy. Kapsel firmowy.

    Piwo na specjalne okazje z racji mocy. Odczuwam spory niesmak w stosunku do piw, które mają źle ukryte spirytualia. Jednak alkohol, choć żywo obecny w profilu, nadaje w tym przypadku pewnej aromatycznej nobilitacji, czyniąc trunek wyjątkowym. 9,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...
X