Piwo przywiezione z wyjazdu wakacyjnego na Węgry i do Rumunii. Butelka 0,5l. Moc 7%, ekstrakt 14,5. Kolor bardzo ładny, dość ciemny bursztyn, taki jak powinien być w mocnym piwie. Piana średniej wielkości, początkowo dużo grubych bąbli, później zrobiła się w miarę jednorodna. Trwała. Pod koniec opadła do resztek, ale ślady na ściankach kufla pozostawiała do końca. Zapach oryginalny, zaskakująco mocno chmielowy. Spod chmielu przebija się nutka słodowa. Smak intensywnie chmielowy ze słodową nutą. Na koniec mocna i długa chmielowa goryczka. Posmak goryczkowo słodowy. Kompletnie nie czuć tych 7%. Wysycenie niestety jest najsłabszym parametrem. Wyraźnie za słabe. Opakowanie w miarę dobre, bliźniacze do naszego Dębowego Mocnego (Ursus też należy do SAB-Millera). Podsumowując muszę napisać, że bardzo mnie zaskoczyło to piwo. Chmielowość trochę w stylu CzechoSłowackim. Nie było aż tak słodkie jak nasze koncerniaki i do tego goryczka o sile jakiej w mocnych u nas nie uświadczy. W sumie ciekawy smak i całkiem dobry. A to tylko koncerniak. Oceniam na +4 (1 – 6).
Ursus, Stejar Strong
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Kolejny marketowy produkt z kombinatu z Mannheim.
7,9% alk.
16,3% ekstr.
Aromat - cukierkowy karmel, przez chwilę jakaś nuta kwaśnych owoców (może to być zielone jabłuszko), w tle odrobina chmielu
Piana - wysoka, zwarta, nie jest zbytnio trwała, ale kożuszek...-
Channel: Niemcy
2024-12-02, 02:07 -
-
Nazwa Azuga nawiązuje do dawnej marki (browaru w Azudze), którą pośrednio SABMiller kupił rękami miejscowego molocha - Ursusa w 2009 roku i zamknął po kilku miesiącach. Fizycznie pozbył się browaru w 2014 wyburzając go kompletnie. Zresztą Ursus a wlaściwie SABMiller ma kilka działających...
-
Channel: Rumunia
2023-01-30, 14:03 -
-
Kod LE (Rakszawa)
Strong lager z alko 8.8%
Piana - szybko znika do obwódki.
Lacing - niewiele.
Gaz - średni.
Barwa - złoty bursztyn.
Aromat - owocowość lagerowa i nieprzyjemna alkoholowość.
Smak - słodkawe potem słodsze, owocowość lagerowa,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-07-18, 10:39 -
-
Nie bez szczypty złośliwości mówi się, że "belgia" (czytaj. belgijskie piwa) jest nudna. Jednym z pierwszych piw belgijskich, które w dawnych czasach wypiłem i całkowicie nie zrobiło na mnie wrażenia to był Duvel. Piwo w takim samym stylu jak to, które opisuję. Kupiłem (albo...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Witam. Możecie polecić jakiś sprawdzony zestaw surowców (20L) do uwarzenia Brytyjskiego Ale czy nawet Strong Ale. Ewentualnie jakiś sprawdzony przepis na którego podstawie można by samemu dobrać surowce. Ekstrakt 12 Blg lub nieco powyżej. Generalnie zależy mi żeby oprócz biszkoptów w smaku...
-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment