Piłem tą "wersję specjalną" i jest to to samo piwo, po prostu puszka powiększona.
Apatinska Pivara, Jelen
Collapse
X
-
Jasnozłote, świetliste piwo. Piana biała, średniodrobna, nietrwała...
Pachnie słodowo i lekko ścierowato. W smaku tępa goryczka, silna, w trakcie picia słód narasta i ją przytłumia.
Nagazowanie wysokie, zasuwają bąbelki, że hej! Cytrynowożółta pucha z ryczącym jeleniem i datą 1756. Parametry detaliczne.
Bardzo przeciętne piwo...Comment
-
Najpopularniejsze serbskie piwo.
Całkiem, całkiem. W smaku wyczuwalna goryczka + lekka metaliczność. Dość treściwe, nie jest wodniste. Brak przeszkadzających posmaków, np. kwaskowatości. Czyli wszystko jak należy, choć oczywiście nie ma się czym zachwycać, ale do wypicia jako ciekawostka jak najbardziej.Comment
-
Piwo przywiezione przez moją siostrę z Belgradu.
Pite 21 marca 2012.
Kolor: Niezbyt ciemne złoto, takiego się spodziewałem.
Piana: Dość wysoka, opada do krzaczków.
Zapach: Silny, słodowo-chmielowy. Trochę koncernowy, ale ma fajną trawiastą nutę.
Smak: Solidna słodowość na początek, potem zaś zaskakująco dużo chmielu - i pod postacią goryczki, i smaczków chmielowych. Spodziewałem się mdłego śródziemnomorskiego lagerka, a dostałem coś naprawdę fajnie chmielonego.
Opakowanie: Kolejna odsłona, inna niż na dotychczasowych zdjęciach. Tłoczona butelka 0,33 l, "krawatkowa" etykieta, dopasowany kapsel.
Uwagi: Zaskoczenie in plus.Comment
-
Oprócz standardowych etykiet jak w postach #18 i 19 w tym roku pojawiła się "termiczna" etykieta z adnotacją Ledeno svež - jeśli etykieta zabarwi się na błękitno - piwo nadaję się do spożycia.
Niestety, zanim dojechałem do hotelu, piwo trochę się ogrzało
Parametry piwa nadal te same.
Zakupione w Republice Serbskiej w Bośni, gdzie jest bardzo popularne, praktycznie do dostanie w większości miejscowości.Comment
-
W Republice Serbskiej w Bośni i Hercegovinie, bo Bosnia i Hercegowina na dzień dzisiejszy składa się z dwóch niezależnych republik i jedną z nich jest Republika Serbska ze stolicą w Bania Luce. Ja akurat odwiedziłem północną enklawę Republiki Serbskiej w Bośni i tam głównie są do dostania piwa z browaru w Bania Luce oraz serbskie piwa z Apatinu i Čelareva.
Reklamy piw serbskich w tej części Bośni można spotkać na każdym kroku.
Poniżej baner w centrum Bania LukiComment
-
Obecnie piwo ma 4,6 % alkoholu, a ekstrakt to 10,9% wagi.
Na etykiecie jest nawiązanie do 260-lecia istnienia browaru. Kod kreskowy 86027618.
Trochę inny jeleń niż w herbie mojego miasta
Złoty kolor, lekko zamglony, ze świetną wręcz śnieżną pianą, która grubo lepi się do szkła.
W zapachu kukurydza, delikatna ścierka, na szczęście trochę większy chmiel, ale bez przesady i o charakterze ziół.
Lepiej w smaku. Goryczka już wyraźniejsza, bardziej popiołowa niż ziołowa. Kukurydza, która tu też jest obecna jakoś mniej przeszkadza.
Nie jest przegazowane, jak nasze z koncernów i całkiem smaczne jak na zwykły lager.
Termin do 15.03.2017.Comment
-
PIANA: obfita i gruba, wogóle nie chce opaść i pięknie oblepia szkło
KOLOR: słomkowy, lekko mętny
ZAPACH: kukurydza, chmiel, słód
SMAK: kukurydza, chmiel , średnia przyjemna goryczka
WYSYCENIE: średnio - niskie, poprawne
ETYKIETA: jak na fotce poniżej
UWAGI:
Kupione w Czarnogórze w markecie
Warka: 09/11/17 04:44
Alc. 4,6% obj. Ekstr. 10,9%
Całkiem dobre Piwo. Polecam spróbować jak najbardziej.
PozdrawiamComment
-
Piwo kupiłem w Niemczech za 59ct w puszce. Bardzo udane. Nie za mocne, 4,6%, z fajną goryczką, ładnym, złotym kolorem. Piana słaba ale jakiś lacing był. Spodziewałem się, że będzie nijakie. Nawet w Serbii potrafią uwarzyć lekkie, fajne piwo tylko nie u nas... Ocena 4,5/6.Comment