Franches-Montagnes, Abbaye de Saint Bon-Chien 2012

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Swaroga
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.10
    • 115

    #1

    Franches-Montagnes, Abbaye de Saint Bon-Chien 2012

    Warzone przez Brasserie des Franches-Montagnes z Szwajcarii. Najbardziej znanym z nielicznych browarów rzemieślniczych tego kraju.
    Leżakowane 12 miesięcy w dębowych beczkach, to piwo zostało uznane przez amerykański New York Times za najlepsze piwo leżakowane na świecie.
    11%

    OCZY : Piwo jest mętne. Ma ciemno-pomarańczowy kolor wpadający w brąz. Piwo słabo się pieni. Podczas wlewania widać kilka dużych bąbelków. Dopiero po wlaniu, gaz wyłania cienką warstwę piany o kolorze szarym.

    NOS : bardzo bogate aromaty owocowe. Gotowanych i świeżych owoców. Wiśnie, gruszka, winogrona, jabłka, ananas, porzeczki czarne, truskawka .... Trudno wszystkie wymienić. Mocną nutą są aromat tarty i budyniu. To nie wszystko. Zapach jest wytrawny i nosi intensywna nutę drewna. Alkohol.

    USTA : lekko gazowane o oleistej teksturze i średnio gęstej konsystencji. Jest dosyć słodkie jak kompot. Ale to tylko początek. Zanim przełknę, piwo zaczyna kwaśnieć. Wystarczy oddech by aromat dorysował do smaku wyżej wypisane owoce. Do tego dochodzi lekka cierpkość i wytrawność. Aromaty towarzyszące są te od drewna i pestek owocowych. Piwo nie jest gorzkie. Posmak jest średnio kwaśny ale wciąż świetnie skomponowany wraz z słodko-owocowym charakterem tego piwa. Trochę przypomina wiśnie z kompotu i drewno.

    ODCZUCIA : jest to tak zwany kwach. Nie jestem fanem kwaśnych piw ale to jest wystarczająco bogate i słodkie by nie trzeba było dosładzać miodem. Jest to zdecydowanie jedne z lepszych brettów jakie piłem. Równowaga miedzy słodkim a kwaśnym smakiem jest wzorowe. Super.

    OCENA :
    smak : 8/10
    pijalność : 7/10

    Click image for larger version

Name:	Abbaye de Saint Bon-Chien 2012.jpg
Views:	1
Size:	22,8 KB
ID:	2090354
    Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
    https://www.facebook.com/hipester
    Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
    www.ratebeer.com/user/137460/

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
    darekd
    Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

    Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
    ...
    2023-02-08, 00:16
  • darekd
    Saint Germain, Page 24 Barley W
    darekd
    Spory kraftowiec z Pas-de-Calais pod Lens.

    https://www.page24.fr/

    Barley wine, 10,9% alk.

    Aromat - dżem truskawkowy, kandyzowane owoce, lekki rozpuszczalnik
    Piana - wysoka z większymi bąblami, umiarkowana trwałość, strzępy na długo, trochę zostaje...
    2023-03-26, 22:36
  • ART
    Alebrowar, Saint no more 2024
    ART
    Nabyłem nie zauważając dopisku pod nazwą stylu black ipa.

    dopiskiem bylo

    with palo santo

    być może uznałem że to miała być osoba pozująca za tego miłego mikołajaja na etce.


    5,8 alc 14 blg


    Aromat słodkiego...
    2024-12-26, 23:33
  • darekd
    La Saint-Pierre, La Bière Sainte-Odile
    darekd
    Browarek z Alzacji działa od 2001 r. Piwo uwarzone dla opactwa Hohenburg na górze Mont-Sainte-Odile założonego w 680 r. przez św. Otylię (uważaną za patronkę Alzacji).

    https://www.lasaintpierre.com/

    Blonde Ale, 5,6%, chmiele alzackie.

    Aromat - początkowo wyraźna,...
    2024-06-13, 00:37
  • Javox
    Elgood's, Patron Saint
    Javox
    Mid brown z alko 4.3%

    Piana - pełna warstwa na długo.
    Lacing - sporo.
    Gaz - lekki, pompa.
    Barwa - bursztyn brązowy.
    Aromat - ostrzejszy ejl owocowy.
    Smak - słodkawe, łagodny ejl, ciasto, lekki aldehyd, wzrastająca goryczka

    Może być​,...
    2024-04-26, 19:02
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...