Rosengarten, Dinkel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    Rosengarten, Dinkel

    Barwa - bursztynowa
    Nadycenie - dobre, niewielkie bąbelki wędrują do góry przez cały czas picia
    Piana - dość trwała
    Smak - raczej delikatny, lekko kwaskowy, wyczuwalny chmiel

    Piwo pochodzi z niewielkego browaru w Einsiedlen w kantonie Schwyz. Butelka 0,35, krachelka. Etykietka tutaj
    Na tej stronie jest też opis piwa, byłbym wdzięczny komuś znającemu niemiecki za przetłumaczenie.
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    #2
    Alkohol 4,5 proc.

    Comment

    • arcy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.07
      • 7538

      #3
      Udało mi się rozszyfrować słowo Dinkel. Oznacza ono orkisz.
      Piwo to jest więc robione z dodatkiem orkiszu - być może stąd pochodzi jego lekko kwaskowy smak.

      Comment

      • zgroza
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2008.03
        • 3606

        #4
        Rosengarten, Dinkel

        Piwo orkiszowe. Na ecie stoi sklad "Woda, slod jeczmienny, orkisz, chmiel" i strona potwierdzila moje przypuszczenia, ze orkisz jest nieslodowany. Pierwszy minus.
        Butelka z krachla 0,35 l (!!), 4,5%.
        Piana: niewielka, dosc szybko do obwodki
        Gaz: dosc sporo
        Kolor: cos pomiedzy jasnobrazowym a ciemnozoltym
        Zapach: kwaskowato-owocowy
        Smak: lekkie-slodowo owocowe piwo
        Niezle, ale nie na tyle, zebym mial ochote na wiecej.
        Lotna ekspozytura browaru

        Też Was kocham.

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
          orkisz jest nieslodowany. Pierwszy minus.
          Dlaczego? Orkisz to gatunek pszenicy. Piwo niskim ekstrakcie z niesłodowanej pszenicy i słodu jęczmiennego to witbier. Nie każdemu wychodzi dobre, ale, żeby od razu dawać minusa za orkisz?

          Comment

          • zgroza
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2008.03
            • 3606

            #6
            Hmm. Też racja. Ale wolałbym ten orkisz widzieć zesłodowany, skoro piwo jest orkiszowe, analogicznie do Roggen (jeden się zresztą chłodzi już w lodówce )
            Lotna ekspozytura browaru

            Też Was kocham.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
              ... Roggen (jeden się zresztą chłodzi już w lodówce )
              Szczęściorz

              Comment

              • zgroza
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2008.03
                • 3606

                #8
                I nie było tak słodko, bowiem roggen okazał się kwasiżurem.
                Attached Files
                Lotna ekspozytura browaru

                Też Was kocham.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X