Monstein BierVision, Monsteiner SteinBock

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #1

    Monstein BierVision, Monsteiner SteinBock

    Butelka 0,33 litra, alkohol 6,5 %, eks. brak, kapsel goły, browar z Davos
    Kolor - miodowo-pomarańczowy, mętny
    Piana - średniowysoka, średniotrwała
    Zapach - lekki owocowy
    Gaz - okey
    Smak - lekko owocowe, kropla karmelu, lekko słodkie, lekka goryczka
    Jakieś takie bez wyrazu, ale wypijalne

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 2623 - moje 1333 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Piwo:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Piwo przywiezione przez moją siostrę ze Szwajcarii.

      Według strony browaru (uczciwie ostrzegam, otwieranie strony przy włączonych głośnikach może skutkować trwałymi urazami psychicznymi ) oraz kontretykiety jest to połączenie normalnego koźlaka z dawnym steinbierem. Nie wiem na ile to marketingowy chwyt, bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić wrzucania gorących kamieni do kadzi w nowoczesnym browarze, ale może coś w tym jest.

      Piwo produkowane jest z ekologicznego jęczmienia.

      Kolor: Ładny głęboki pomarańcz, mętny, z widocznymi artefaktami drożdżowymi.
      Piana: Niezbyt wysoka, szybko opada do dziurawej warstewki.
      Zapach: Bardzo silny, kojarzący się z piwami belgijskimi. Wyraźnie czuć drożdże i estry owocowe, choć piwo jest dolnej fermentacji. Wyczuwam cytrusy, jabłka i brzoskwinie, a także lekkie masełko.
      Smak: Z początku pojawia się wrażenie treściwości, potem solidna goryczka i niestety zbyt szybko wszystko się rozmywa. Są jakieś tam owocowe smaczki, ale po tej pierwszej chwili jest ich za mało. W ogóle nie czuć domniemanego ekstraktu. Piwu lepiej by zrobiło, gdyby było górnej fermentacji.
      Opakowanie: Zmieniło się od zdjęcia Sibarha. Teraz etykieta ma ciekawszy, zaokrąglony kształt, z nazwy zniknął plusik, a piwo zostało wlane do prześlicznego granatu, kojarzącego mi się ze zwierzynieckim.
      Uwagi: Ni pies, ni wydra. Niby koźlak, niby steinbier, niby piwo z osadem drożdżowym. Za dużo pary poszło w gwizdek, bo powstało piwo wodniste, o zbyt słabym charakterze, nie spełniające oczekiwań i nie pasujące do deklaracji producenta.
      Attached Files

      Comment

      • zgroza
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2008.03
        • 3607

        #4
        Z takich granatów w Szwajcarii korzystał dotychczas Locher, fajnie, że się rozszerza. A to jest zwyczajny Bock robiony technologia Steinbier, robią tak także w browarze Thisted w Danii, dość sporym, Steinbier to jak wędzonka - można tą techniką wszystko zrobić.
        Lotna ekspozytura browaru

        Też Was kocham.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza
          Z takich granatów w Szwajcarii korzystał dotychczas Locher, fajnie, że się rozszerza. A to jest zwyczajny Bock robiony technologia Steinbier, robią tak także w browarze Thisted w Danii, dość sporym, Steinbier to jak wędzonka - można tą techniką wszystko zrobić.
          Szczegóły dotyczące techniki znam. Ba, zamierzam kiedyś wykorzystać kamienie w browarze domowym Pytanie tylko, w jakim stopniu da się ją zastosować w browarze wprawdzie małym, ale jednak przemysłowym.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Allgäuer, Steinbock
            darekd
            Duży browar (grupa Radeberger) z Kempten w bawarskiej Szwabii.

            Zastawiałem się czy jest to Steinbier (piwo warzone przy użyciu rozgrzanych kamieni), ale nie wspominają nic o tym. Bardziej chodzi o położenie pod Alpami.

            7,2% alk.
            16,2% ekstr.

            https://allg...
            2023-09-27, 23:45
          • dadek
            Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
            dadek
            Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
            2025-02-09, 23:58
          • dadek
            Rumunia, Cluj Napoca, Strada Traian Vuia 126, Hophead Brewing [bez wyszynku]
            dadek
            Browar odwiedziliśmy 8.08.2023. Obecnie mieści się on w nowej hali w zupełnie przeciwnej lokalizacji niż tam gdzie wizytował Bastion, bo na wschodzie miasta przy Strada Traian Vuia 126. Z centrum miasta można tu dojechać trolejbusem lub wysiąść z pociągu na stacji Cluj-Napoca Est i dojść...
            2023-10-22, 20:47
          • dadek
            Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
            dadek
            O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
            Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
            2021-10-28, 02:02
          • Petitpierre
            25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
            Petitpierre
            Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
            2023-08-25, 20:15
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...