Ticinese, San Martino La Weizen

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.03
    • 3610

    #1

    Ticinese, San Martino La Weizen

    5,6%, z browaru w Mendrisio (bardziej na południe w Szwajcarii się właściwie nie da)
    Piana: fantastyczna, obfita, z dużą czapą, trwała
    Gaz: w normie
    Kolor: mocno mętny jasnobrązowy o zielonkawym odcieniu, osad drożdżowy spory
    Zapach: truskawkowo-gruszkowy, przypominający La Rossa z tegoż browaru
    Smak: słodkawo-truskawkowo-gruszkowo-jagodowy, przypomina mi dobre lody owocowe z syropem, goryczka śladowa w posmaku, znów prawie jak la Rossa
    Na moje amatorskie podniebienie to tego drożdżami weizenowymi nie fermentowali. Jako piwo górnej fermentacji styknie, nawet smaczna ciekawostka, jako pszeniczkiak bierze wytyczne stylu (jakiekolwiek) i je spala, chichocząc złowieszczo i powodując palpitacje serca u statecznych Bawarczyków.
    W składzie pisze malto d'orzo, frumento. Czy ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia, że to słód jęczmienny, pszenica?
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.
  • zgroza
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2008.03
    • 3610

    #2
    0,33 l
    Attached Files
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.

    Comment

    • sibarh
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

      #3
      Aktualna fotka:
      Attached Files
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • e-prezes
        Birra del Reno, Rossa
        e-prezes
        W sumie jedyne rozczarowanie włoskim kraftem jakie doświadczyłem. Może poza jednym piwem, które było przeciętne, tylko to było nijakie, marne.
        Mam wrażenie, że ten browar z okolic Bolonii swoją mainstremową produkcję (Bianka, Ambra, Rossa, Viola, Nera) opiera o założenia z początku...
        2023-02-16, 22:33
      • e-prezes
        OpperBacco, L'una Rossa
        e-prezes
        OpperBacco to już spory browar rzemieślniczy butelkujący i puszkujący swoje piwa oraz o bardzo uznanej pozycji. Startował w początkach włoskiego kraftu i ma w palecie dużo ciekawych eksperymentów (linia Abruxensis) oraz solidne pozycje poszukiwane przez koneserów (np. baltic porter). Mnie...
        2023-02-17, 14:34
      • darekd
        Amarcord [Lucilla], La Rossa
        darekd
        Lucilla to marka firmy dystrybucyjnej, która między innymi sprowadza produkty Van Pura do Włoch. Jest dostępna m.in. w sieciach dyskontowych.

        http://target2000.net/prodotto/lucilla-la-rossa

        Określają je jako "strong ale" - 8% alk.

        Aromat - słodowy,...
        2019-01-18, 13:40
      • Kolesław
        Garadel, & And Rossa
        Kolesław
        Ekstrakt NN., alk. 4,2 % vol.

        Zapach. Słodkie cytrusy, łodyga, trochę pikantności i aromatyczny chmiel. Delikatnie, a jednak wystarczająco wyraziście.
        Piana. Na dzień dobru gushing, potem niezbyt zwarcie i raczej krótko. Gaz niby niski, a rośnie.
        Kolor. Mocno opalizujące...
        2019-03-16, 22:04
      • zgroza
        Ticinese, San Martino La Rossa
        zgroza
        7/8 dni dolnej fermentacji, 4 tygodnie leżakowania, 6,7%
        Słód frankoński a chmiel Hallertau.
        Piana: obfita i dość sztywna, opada dość szybko
        Gaz: obfity
        Kolor: mętnobrązowy, trochę ciemny
        Zapach: truskawka, miód, mięsne nuty. Dziwne nuty.
        Smak:...
        2009-12-07, 15:32
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...