5,6%, z browaru w Mendrisio (bardziej na południe w Szwajcarii się właściwie nie da)
Piana: fantastyczna, obfita, z dużą czapą, trwała
Gaz: w normie
Kolor: mocno mętny jasnobrązowy o zielonkawym odcieniu, osad drożdżowy spory
Zapach: truskawkowo-gruszkowy, przypominający La Rossa z tegoż browaru
Smak: słodkawo-truskawkowo-gruszkowo-jagodowy, przypomina mi dobre lody owocowe z syropem, goryczka śladowa w posmaku, znów prawie jak la Rossa
Na moje amatorskie podniebienie to tego drożdżami weizenowymi nie fermentowali. Jako piwo górnej fermentacji styknie, nawet smaczna ciekawostka, jako pszeniczkiak bierze wytyczne stylu (jakiekolwiek) i je spala, chichocząc złowieszczo i powodując palpitacje serca u statecznych Bawarczyków.
W składzie pisze malto d'orzo, frumento. Czy ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia, że to słód jęczmienny, pszenica?
Piana: fantastyczna, obfita, z dużą czapą, trwała
Gaz: w normie
Kolor: mocno mętny jasnobrązowy o zielonkawym odcieniu, osad drożdżowy spory
Zapach: truskawkowo-gruszkowy, przypominający La Rossa z tegoż browaru
Smak: słodkawo-truskawkowo-gruszkowo-jagodowy, przypomina mi dobre lody owocowe z syropem, goryczka śladowa w posmaku, znów prawie jak la Rossa
Na moje amatorskie podniebienie to tego drożdżami weizenowymi nie fermentowali. Jako piwo górnej fermentacji styknie, nawet smaczna ciekawostka, jako pszeniczkiak bierze wytyczne stylu (jakiekolwiek) i je spala, chichocząc złowieszczo i powodując palpitacje serca u statecznych Bawarczyków.
W składzie pisze malto d'orzo, frumento. Czy ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia, że to słód jęczmienny, pszenica?
Comment