Poppels, Modern Lager

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

    Poppels, Modern Lager

    Poppels jest szwedzkim mikrusem założonym w 2012 roku przez trzech pasjonatów piwnych - Daniela Granatha, Tomasa Kauderna oraz Thomasa Fihlmana, którzy na ten pomysł wpadli rok wcześniej na piwnym festiwalu w Göteborgu. Początkowo warzyli na przedmieściach miasta, w Mölnlycke, a od 2016 roku produkcja została przeniesiona kilkanaście kilometrów dalej na wschód, do miejscowości Jonsered. Obecnie moce browaru pozwalają na produkcję 300 hektolitrów piwa miesięcznie.
    Modern Lager to nachmielony po amerykańsku lager, choć nie przyznano się ani na etykiecie ani na stronie browaru do wykorzystanych składników. Piwo ma 5,3% alkoholu i 30 IBU goryczki.

    Bursztynowa, nawet lekko miedziana barwa. Całkowicie przejrzysta.
    Nikła piana, szybko umykająca do postaci obrączki wokół szkła, oraz dziurawego naśnieżenia na powierzchni.
    Aromat słodowy, zbożowo-karmelowy. Wyczuwalne umiarkowane nuty cytrusowych i iglastych estrów.
    Smak mądrze wyważony - do typowo lagerowej bazy słodowej dodano trochę chmielowego życia, mieniącego się po amerykańsku cytrusami i owocami południowymi. Aczkolwiek niuansy te pozostają na sensownym, stonowanym poziomie. Goryczka raczej przeciętna, choć akurat według mnie dobrze komponuje się z charakterem piwa.
    Nagazowanie stosunkowo niskie jak na styl.
    Butelka 330ml w kształcie niestandardowego bączka. Banalna, przegadana rzemieślniczo-siermiężna etykieta. Kapsel firmowy.

    To jest bardzo fajne piwo w profilu smakowym. Taki przesunięty w kierunku ejla lager. Pomimo pewnych błędów, w postaci braku piany czy zbyt niskiego nagazowania zasługuje na 8 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...
X