Spendrups, Melleruds Klassiska Ale

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

Spendrups, Melleruds Klassiska Ale

Ekologiczny ze względu na pochodzenie uprawy jęczmienia i chmielu, zastosowanych do produkcji, bitter ze szwedzkiego browaru Spendrups. Piwo ma 5,0% alkoholu.

Barwa bursztynowo-miedziana. Przejrzysta.
    Kremowo-żółtawa piana. Drobna. Osiada zwartym, cienkim kożuszkiem, lekko oblepiając szkło.
    W zapachu nie dzieje się zbyt wiele. Piwo ma umiarkowany bukiet, zbudowany z dyskretnych odcieni karmelu, zbożowego słodu, orzechów i kwiatów.
    Smak oparty początkowo na wyraźnej goryczce, o charakterze świeżej skórki orzecha włoskiego. Pojawia się zaraz potem sucha, nieco drewniana słodowość oraz nuty ziemiste, karmelowe, kwiatowe oraz delikatnie owocowe.
    Nagazowanie stosunkowo niskie. Piwu brakuje trochę życia w tym elemencie.
    Butelka 330ml z oszczędną, ale na swój sposób elegancką etykietą, na której zdjęcie "z epoki". Kapsel opatrzony logiem marki.

Piwo, które nie wzbudza szczególnych emocji. No ale tak to z tym stylem bywa. Bardzo mierny bukiet, niskie nasycenie. Nuda, niczym skoki Kazachów, czy Koreańczyków w Pucharze Świata. 6,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

• grzeber
    Spendrups, Brutal Brewing A Ship Full of IPA
    grzeber
    Spendrups, Brutal Brewing A Ship Full of IPA

Alk. 5,8%
    Ekstrakt brak danych
    Butelka 0,33 l
    Chmiele: magnum, amarillo, cascade i galaxy

Piana - wysoka, drobna, średnio trwała, małe nasycenie
    Smak - goryczkowy, chmielowy z mocniejszym finiszem,...
    2018-10-23, 13:08
  • e-prezes
    Osjann, Hazy IPA
    e-prezes
    Tak jak tu pisałem miesiąc temu była promocja nowych piw browaru Osjann i w tym tego. W dniu premiery smakowało tak wybornie, że wypiłem 3. Teraz wiem dlaczego...

Kolega Gisou upierał się, że to APA bardziej niż IPA, ale w każdym bądź razie jest to wersja "session". Na...
    2025-04-07, 16:00
  • dadek
    Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
    dadek
    Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
    2025-01-12, 19:42
  • dadek
    Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
    dadek
    Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
    2024-10-17, 01:22
  • darekd
    Störtebeker, Nordisch-Hell
    darekd
    Znany browar (dawniej Stralsunder) ze Stralsundu z Meklemburgii-Pomorza Przedniego

Ekstr. 10,7%
    Alk 4,6%

Ciekawy zestaw chmielowy, m.in ze stosunkowo nowymi krzyżówkami niemieckimi - Ariana, Cascade, Select i Akoya

https://www.stoertebeker.com/nordisch-h...
    2024-08-13, 23:05
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...