Beerbliotek, The Oat Wine Continuum

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

    #1

    Beerbliotek, The Oat Wine Continuum



    10,5% alk.

    Wpadzio pisał o samym browarze z Göteborga tu:



    Oat wine czyli owsiany super mocny ejl

    Aromat: słodowy, toffi, nie wiem czy to sugestia ale taki kleik owsiany. Niedawno jadłem coś takiego do zalewania gorącą wodą i przypomina mi ten zapach
    Piana - niska, zwarta, niezbyt trwała, z dłuższą koronką
    Barwa - mętny karmel z rubinem
    Wysycenie - podszczypuje
    Smak - kleik to najlepsze określenie - z dodatkiem toffi, syropu klonowego lub innego słodkiego syropu. Ulepek, gdzie alkoholowa chropowatość i trochę szczypania nadaje nieco życia w tę "leguminę" Rozgrzewający, minimalnie korzenny (alko) finisz
    Treściwość - bardzo gęste, nawet nie ciężkie co właśnie kleikowate

    Wybitnie deserowy wynalazek. Owies jako dodatek dobrze wygładza piwa. W roli głównej pasowałby może bardziej do RISa na ciemnych słodach albo przy dzikich drożdżach. Przynajmniej przekonałem się o limitach owsa w piwie bo tym wypadku niewiele się dzieje, aczkolwiek jest poprawnie i w sumie tego można było się spodziewać. Takie coś, co można sączyć w mroźny wieczór po spacerze przed telewizorem. Oryginalna ciekawostka. Nie powtórzę, ale i nie żałuję
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Mykułynećkyj, Barley Wine
      darekd
      Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
      W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...
      2024-01-08, 00:20
    • ART
      Sady, Barley Wine
      ART
      Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

      Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
      skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
      2024-12-07, 17:56
    • etman
      Piwowar nr 51
      etman
      Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

      Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
      2024-12-10, 18:48
    • anteks
      Konkursy Piwowarskie 2025
      anteks
      Wielkopolski Konkurs Piw Domowych 08-09.2025

      https://www.facebook.com/wielkopolski.konkurs

      -Grodziskie

      - Wędzony porter bałtycki

      - West Coast IPA

      - Witbier

      - Foreign Extra Stout

      - Gose z owocami Altbier
      ...
      2024-10-01, 20:16
    • dadek
      Darmstadt, Nieder-Ramstädter Straße 3, Grohe-Die Brauhaus Legende
      dadek
      W Darmstadt działają 3 browary w tym jeden restauracyjny (Ratskeller) w samym centrum na Marktplatz. Pierwotnie tam planowałem rozpocząć piwne zwiedzanie miasta, jednak 22.07.2022 odbywał się jakiś mecz i cały plac był pełen kibiców, a w samej knajpie się nie dało szpilki wcisnąć. Więc...
      2022-10-21, 02:12
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...