Beerbliotek, The Oat Wine Continuum

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    Beerbliotek, The Oat Wine Continuum



    10,5% alk.

    Wpadzio pisał o samym browarze z Göteborga tu:



    Oat wine czyli owsiany super mocny ejl

    Aromat: słodowy, toffi, nie wiem czy to sugestia ale taki kleik owsiany. Niedawno jadłem coś takiego do zalewania gorącą wodą i przypomina mi ten zapach
    Piana - niska, zwarta, niezbyt trwała, z dłuższą koronką
    Barwa - mętny karmel z rubinem
    Wysycenie - podszczypuje
    Smak - kleik to najlepsze określenie - z dodatkiem toffi, syropu klonowego lub innego słodkiego syropu. Ulepek, gdzie alkoholowa chropowatość i trochę szczypania nadaje nieco życia w tę "leguminę" Rozgrzewający, minimalnie korzenny (alko) finisz
    Treściwość - bardzo gęste, nawet nie ciężkie co właśnie kleikowate

    Wybitnie deserowy wynalazek. Owies jako dodatek dobrze wygładza piwa. W roli głównej pasowałby może bardziej do RISa na ciemnych słodach albo przy dzikich drożdżach. Przynajmniej przekonałem się o limitach owsa w piwie bo tym wypadku niewiele się dzieje, aczkolwiek jest poprawnie i w sumie tego można było się spodziewać. Takie coś, co można sączyć w mroźny wieczór po spacerze przed telewizorem. Oryginalna ciekawostka. Nie powtórzę, ale i nie żałuję
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X