Carlsberg Sverige, D. Carnegie & Co. Stark Porter

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5030

Carlsberg Sverige, D. Carnegie & Co. Stark Porter

Butelka 500 ml, zawartosc alkoholu 5,5 %, ekstraktu nie podano. Rok produkcji 2004 wiec juz pewnie dojrzal do spozycia
    Zapach karmelowo-kawowy z lekka nutka suszonej sliwki.
    Piana ladna, bezowa i dosc trwala, do konca picia utrzymal sie ladny kozuszek.
    Kolor bardzo ciemny, nieprzejrzysty, lekko metny.
    Smak wytrawny, porterowy ale jednoczesnie dosc lekki, wyrazna goryczka.
    Jak dla mnie mogloby byc troche ciezsze ale i tak zasluguje na dobra 4.
    Attached Files
    5450 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
  • bolek1970
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 179

Jak dla mnie to bardzo poprawny porter w smaku, jednak bez "gatunkowej ciężkości".
    Jest tu i kawa i palony słód, brak nutki alkoholowej, winnej, owocowej.
    Po przeczytaniu kontry dowiedzałem się, że producent zaleca to piwo do łamania lagierów i innych mocniejszych piw. Może w tym sekret tak niskiej mocy. Równierz nie nazwałbym tego Porterem Bałtyckim, ale może się nie znam. W każdym razie smakowało, ale ciemne piwa to nie moja specjalność.

Comment

• Dreamer
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 1576

zaw. alk. 5,5%, but. 0,5 l
      Przywiezione przez Bolka1970. WIELKIE DZIĘKI!

Porter górnej fermentacji (choć opinie bywają sprzeczne, m.in. samego M. Jacksona, który gdzie indziej klasyfikuje to piwo jako porter bałtycki), pamiątka po czasach wzmożonej wymiany handlowej między Szwecją a Szkocją. David Carnegie był Szkotem, którego wój prowadził rozliczne interesy w Gothenburgu, w Szwecji. David również osiadł w Szwecji i w 1836 r. wykupił zadłużoną fabrykę portera. Szybko wyprowadził browar na prostą, który już w 1875 r. produkował 42.000 hl tego ciemnego piwa. Carnegie zmarł w 1880, a browar w 1928 r. trafił w ręce szwedzkiego koncernu piwnego Pripps. W końcu markę przejął Carlsberg, któremu chwali się, że nie dał tak znamienitemu piwu zginąć z rynku.
      Mocne trunki, takie jak porter, były w latach 1920-1950 dostępne w Szwecji jedynie na zalecenie lekarza, np. porter z zółtkiem często był przepisywany matkom karmiącym niemowlęta, co podobno i dziś można czasem spotkać.
      Carnegie Porter jest piwem rocznikowanym (ja testowałem wersję 2005), a znawcy tematu twierdzą, że w każdym roku nieco inaczej smakuje.
      Kolor - bardzo ciemny, stoutowy, pod światło jaśniejsze przebłyski;
      piana - gęsta, kremowa, gruba czapa, po pewnym czasie pozostaje w postaci ledwie mięsistego wianuszka, ale wciąż wygląda apetycznie;
      nasycenie - słabe, stoutowe;
      zapach - palony słód z aromatem karmelowo-owocowym (czarna porzeczka?);
      smak - zgodzę się z przedmówcami: nie smakuje jak porter bałtycki, brak mu ostrosłodowej i owocowo-cierpkiej zadziorności; mamy za to gładki, nawet aksamitny, typowo stoutowy smak o umiarkowanej goryczce (ta słaba goryczka to taka trochę ciekawostka i zaskoczenie); mocną stroną piwa jest końcówka smaku - bardzo apetyczne owocowo-palone naleciałości (wyczułem czarne porzeczki i suszone śliwki) i posmak prażonych migdałów. Pycha.
      Etykieta jak na zdjęciu powyżej, data 2005.
      Blog: Piwna Brytania

Comment

• bolek1970
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.12
        • 179

"Mocne trunki, takie jak porter, były w latach 1920-1950 dostępne w Szwecji jedynie na zalecenie lekarza, np. porter z zółtkiem często był przepisywany matkom karmiącym niemowlęta, co podobno i dziś można czasem spotkać."

Ciekawostka,
        Do dnia dzisiejszego na oddziałach porodowych w Szwecji, kobiety mogą do woli spożywać piwa typu lattol (2,1% alk). Po urodzinach mojej córki 10 lat temu, poszedłem odwiedzić żone i byłem w lekkim szoku, myślałem, że to dla ojców, ale położna wypersfadowała mi, że zawartość skrzyneczek świetnie wpływa na pokarm karmiącej matki.
        Last edited by bolek1970; 2006-07-26, 14:08.

Comment

• Cez
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 1789

znajoma z Warszawy zeznała przed chwilą, że w szpitalu św. Zoffi na ul. Żelaznej kilka lat temu zalecano kobietom karmiacym karmi
          Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

• Cez
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.01
            • 1789

podobno w innych jest to samo
            Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer Wyświetlenie odpowiedzi
              ...
              smak - zgodzę się z przedmówcami: nie smakuje jak porter bałtycki, brak mu ostrosłodowej i owocowo-cierpkiej zadziorności; mamy za to gładki, nawet aksamitny, typowo stoutowy smak o umiarkowanej goryczce (ta słaba goryczka to taka trochę ciekawostka i zaskoczenie); ...
              Etykieta jak na zdjęciu powyżej, data 2005.
              mój rocznik to 2006. istotnie bliższe mam skojarzenia ze stoutem niż z porterem bałtyckim. fajna piana mięsista piana. piwo ciemne jak smoła nie jest, bo pod światło taki porterowy burgund. piłem trochę za zimne, więc w zapachu czuć było tylko palony słód, bez owocowości o której wspominają przedmówcy. w smaku nie czuć mocy i tych wszytkich smaczków porterowych. niezleżnie czym gatunkowo jest to piwo, smakuje
              dzięki bolek1970 i zAjkA.

Comment

• MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2736

Butelka 0,5l. Moc 5,5%, ekstrakt?. Piwo koloru prawie czarnego. Niewiele światła się przebija nawet ze 100W żarówki. Refleksy ciemno wiśniowe. Piana kawowo rdzawa, średnio duża, nie całkiem jednorodna. Średnio trwała, do końca pozostawia duże ślady na ściankach kufla. Zapach średnio mocny. Ciemne słody i leciutka słodycz. Przyjemny. Smak najpierw słodowy, leciutko słodki. Później dociera bardzo mocna gorzkość z palonymi akcentami. Gorzkość jakby od słodów palonych, kojarzy się z czekoladą. Posmak gorzki, leciutko palony. Alkoholu nie czuć, treściwość duża, aż oleiste w konsystencji to piwo jest. Wyborny smak. Może to nie porter bałtycki, ale na pewno typowym Ciemnym, Schwarzbirem czy Stoutem też nie jest. To piwo ma swój styl, może Porter skandynawski? Wysycenie odpowiednie, niezbyt mocne. Opakowanie (jak na foto Latarnika) niepozorne, eleganckie. Grafika prosta. Tylko dwa kolory. Kapsel dedykowany. Niestety brak zawartości ekstraktu. Mnie się taka prostota trochę w stylu retro podoba. Bardzo fajny pomysł z pisaniem rocznika na etykiecie. U mnie, tak jak u e-prezesa 2006. Bardzo dobre, inne od tego co dotychczas piłem piwo. Oceniam je na 5+ (1 – 6). Szkoda, że tak ciężko dostępne. Może tak dobry smak po części wyniknął z dobrego odleżakowania? Moje piwo było przeterminowane o 8 miesięcy.
                Wielkie dzięki dla bolka1970. bolku piwo po bardzo długiej drodze (ponad rok, + ze 4 miesiące u mnie) dotarło i baaardzo smakowało. Wypiłem 18.12.07. Dzięki zAjkA za przejęcie i odpowiednie odleżakowanie, no i dzięki e-prezesie za przywiezienie.
                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• Latarnik
                  Premium Lamplighter
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2004.06
                  • 5030

A ja dziś znalazłem w sklepie egzemplarz z 1997 roku!!!
                  11 letniemu porterowi nie moglem przepuścić mimo ceny 4,60$ za maleńką 260 ml buteleczkę. Na szczęście kapsel nieco różni sie od tego co mam wiec kwestia ceny przestała istnieć
                  Praktycznie brak piany
                  Znakomity kawowy zapach z dodatkiem pumpernikla i kukułek (to takie cukierki)
                  Smak łagodny niemal aksamitny, kawowy, goryczka na granicy wyczuwalności, za to dość wyraźna słodowość.
                  Podsumowując wiek wpłynął negatywnie na piane ale za to zapach to poezja, prawie jak nieco rozwodniona porterówka

Wtedy producent to AB Pripps Brygerrier, Sundsvall
                  Attached Files
                  Last edited by Latarnik; 2008-02-03, 00:23. Powód: Dodatkowa informacja.
                  5450 kapsli z wypitych piw
                  874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                  "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                  https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                  Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                  https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• zgroza
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2008.03
                    • 3605

Rocznik 2008, dane jak wyżej.
                    Piana dobra, beżowa, się trzyma.
                    Zapach kawowo-słodki.
                    Smak nieodmiennie kojarzył mi się z likierem kawowym - słodko-kawowy posmak z przewagą słodyczy, wyczuwalny alkohol, odrobina goryczki, takiej bardziej ziołowej.
                    Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• zAjkA
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.12
                      • 1089

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
                      Moje piwo było przeterminowane o 8 miesięcy.
                      Wielkie dzięki dla bolka1970. bolku piwo po bardzo długiej drodze (ponad rok, + ze 4 miesiące u mnie) dotarło i baaardzo smakowało. Wypiłem 18.12.07. Dzięki zAjkA za przejęcie i odpowiednie odleżakowanie, no i dzięki e-prezesie za przywiezienie.
                      Najważniejsze że dotarło
                      Pamiętam że ja swój egzemplarz rozpijałem razem z Jerzym podczas jego pobytu u mnie. Było to bardzo dawno temu jedyne co pamiętam to to że bliżej mu było do stouta niż do portera.
                      Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• GaryFisher
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2009.10
                        • 739

Carlsberg Sverige, D.Carnegie & Co. Porter Klass III (Rocznik 2010)[a.5.5%]

Kolor: prawie czarny, pod światło widać rubinowe przebłyski, bo piwo jest w pełni klarowne [5]

Piana: beżowa, średnioziarnista, niska i szybko opada, do końca wytrzymują jakieś strzępki [2.5]

Zapach: orzechowo-czekoladowo-kawowo-pumperniklowy, palony, dosyć treściwy i minimalnie słodkawy z owocowym tłem ale zapowiada wytrawny, palono-gorzki smak, bo tej słodyczy jest na prawdę niewiele [4]

Smak: trocę się myliłem, bo jest bardziej słodkawe niż w zapachu, dominuje co prawda paloność, kawa, czekolada i orzechy, a po przełknięciu mnóstwo popiołu i dymu ale połączenie słodyczy i wodnistości (czy raczej takij pustej dziury w smaku) w podstawie zupełnie nie pasuje do portera, nie ratuje tego nawet spora ilość pumpernikla i przypalonej skórki chleba, bakaliowo-marmoladowe tło też nie za bardzo daje radę; niestety jak dla mnie niewiele więcej niż poprawne [3.5]

Nasycenie: za niskie, gdyby nie było w tym tyle słodyczy, może by takie nasycenie nie drażniło [3]

Opakowanie: flaszka 0.33l, etykieta czarno-beżowa, bardzo klasyczna, oldschoolowa i idealna dla portera, tak samo czarny kapsel ze złotym nadrukiem, pod tym względem jest to ideał [5]

Producent: Carlsberg Sverige/D. Carnegie & Co (Grundat 1836)
                        Zakupione w: Melger's Wijn en Dranken w Haarlemie
                        Degustowane: 26.02.2013r. ok. godz. 11:30 w Haarlemie
                        Data ważności i partia: 17OCT13 M 01:00
                        Soundtrack: 'Roots of a Legend" by Bob Marley & the Wailers (Sanctuary Records)

Click image for larger version

Name:	Carlsberg Sverige D. Carnegie & Co. Porter Class III 5.5%.jpg
Views:	1
Size:	70,9 KB
ID:	2043104
                        Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

• darekd
                          🍺🍺🍺
                          • 2003.02
                          • 12565

Aromat – palone słody, karmel, lekkie specyficzne owoce
                          Piana – dość gęsta, kremowa, trwałość umiarkowana
                          Barwa – brązowo-czarna, pod światło wiśniowe refleksy
                          Wysycenie – umiarkowane
                          Smak – palone słody, z całkiem wyraźną goryczką, szybko przełamane lekko słodką nutą karmelowo-czekoladową, daleko w tle delikatne czerwone owoce. W ustach goryczkowy posmak. Dominuje słodowość
                          Treściwość – pełne

Piwo nie przypominało mi zbytnio ani wyspiarskiego portera. Bardziej ciemną klasykę, ale smaczną.

Comment

• sibarh
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.01
                            • 10387

Rocznik 2012:
                            Attached Files
                            2800 nowe piwa opisałem na forum
                            Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                            Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

Przetwarzanie...
                            X