Slottskällans, Midvinter Ljus

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bolek1970
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 179

Slottskällans, Midvinter Ljus

Piwo nalane z butelki 0,5 l, omocy 5,3%, producent określa je jako "połącznie pilsnera i angielskiego ale".
    Nie wiem czy to dlatego, że 20 dni przeterminowane, czy też "tak ma być", ale coś sobie pływało w szklanecce i wcale mi nie przeszkadzało.
    Piana- najlepsza i najtrwalsza jaką widziałem w Szwedzkich piwach, za nic nie chciała opaść, prawie musiałem łyżką zbierać.
    kolor-złoty
    wysycenie- mocne, bąble były tak silne, że to coś co plywało (prawdopodobnie pozostałości drożdży) ciągle poruszało się wewnątrz.
    Zapach- chmielowy, ale idealnie wywarzony(na mój gust), pod koniec kwiaty(nie wiem jakie) i leciutka woń drożdży.
    Smak- wraz ze słabnięciem wysycenia coraz bogatszy, z pilsnera wychodziły nuty owocowe, z goryczki umiarkowana słodycz. Pod koniec delikatnie wyczuwalne drożdże.
    Podsumowanie- miałem jeszcze inne piwo przygotowane na ten wieczór, ale nie chciałem sobie psuć smaku po takiej uczcie. Naprawdę dobre piwo i warte polecenia. Cena nie zezwala na regularną konsumpcję, ale w tym przypadku sprawdza się powiedzenie" Liczy się nie ilośc, a jakość".
    Pozdrowienia z Uppsala (miasta ze świetnym piwem).
    Ostatnia zmiana dokonana przez bolek1970; 2006-06-02, 06:31.

Related Topics

Collapse

• wpadzio
    DalaBryggeri, Ljus Lager
    wpadzio
    DalaBryggeri to stosunkowo nowy punkt na piwnej mapie świata. Pierwsze piwa trafiły na rynek w 2016 roku, a do rozwoju browaru w znacznej mierze przyczyniła się współpraca z państwową siecią Systembolaget, czyli jedynymi w Szwecji sklepami, które mogą sprzedawać alkohol o zawartości alkoholu...
    2017-12-27, 14:41
  • pebejot
    Bułgaria, Płowdiw, Iztoczen 69, Piwowarnica FRIK&S
    pebejot
    Browar restauracyjny zbudowany na podwalinach historycznego i chyba pierwszego bułgarskiego browaru Kamienica, który wyburzono przed kilkoma laty.
    Pamiątką po Kamienicy jest komin, który dominuje nad wielkim kompleksem nowego browaru restauracyjnego o powierzchni 1690 m2.
    Z dworca kolejowego...
    2024-09-07, 15:07
  • AaLeX
    Połczyn-Zdrój, Ultimate Hopped Połczyn Pilzner
    AaLeX
    Znalazłem to piwo w Dino. Ostatnia butelka kosztowała 4,69zł. Dużo, ale myślę sobie, spróbuję. Może to piwo pokaże jakiś smak. I mamy niespodziankę. Piwo ma smak. Barwa słomkowa. Piana niezła. Zapach chmielowy. W smaku chmiel, delikatny nuty ziołowo-słodkawe. Dość oryginalny w smaku...
    2024-08-06, 14:16
  • pebejot
    Szczecinek, Plac Sowińskiego 4, Browar Szczecinek (Wizbeer)
    pebejot
    Województwo Zachodniopomorskie jest szczególne na piwnej mapie Polski.
    Prawie wszystkie działające w tym regionie polski browary są browarami restauracyjnymi.
    W 2023 roku lista powiększyła się o kolejny obiekt, który powstał w czterdziestotysięcznym Szczecinku.
    W samym sercu...
    2023-11-11, 11:46
  • dadek
    Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
    dadek
    Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
    2023-11-09, 20:59
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...