Nils Oscar, Kalasöl

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    Nils Oscar, Kalasöl

    Butelka brązowa 0,33 litra, kapsel firmowy, alk.5,2 %, eks. brak,
    Kolor - herbaciano-pomarańczowy, klarowny
    Piana - drobnobąblowa, średniowysoka, niezbyt trwała
    Zapach - owocowy, wyraźny (aromat jałowcowy?)
    Gaz - w normie
    Smak - owocowy z nutami chyba jednak jałowcowymi ?, wytrawne, nuty słodkie wyraźne,
    goryczka wyraźna. Konkretne, cieżkie w smaku, do degustacji a nie gaszenia pragnienia.
    Szkoda że byteleczka taka malutka. Polecam.

    W moim "zbiorze" piwo nr. 615 / 428 opisane / 331 - moje nowe na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Piwo:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • Dreamer
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 1576

      #3
      zaw. alk. 5,2%, but. 0,33 l
      Przywiezione przez Bolka1970. WIELKIE DZIĘKI!

      Kolejne testowane piwo sztokholmskiego mikrobrowaru Nils Oscar. Kalasöl to dolna fermentacja typu wiedeńskiego. Testowane zaraz po Kalaspasköl, więc porównań nie da się uniknąć:
      Kolor – bursztynowo-herbaciany, pełna klarowność;
      piana – drobnoziarnista, w odróżnieniu od Kalaspasköl tworzy całkiem grubą, mięsistą, choć i tak dość nietrwałą czapę;
      zapach – charakterystyczny żywiczny słód ze słodkawą nutą karmelową;
      wysycenie – dość mocne;
      smak – pierwsze wrażenie: dużo uboższy niż w Kalaspasköl (może powieniem testować te piwa w odwrotnej kolejności?); mniejsza goryczka (choć wciąż jest jej całkiem sporo) pełniej odsłania karmelowo-owocowe wnętrze smakowe tego piwa; goryczka ma ten sam żywiczny (u Sibarha: jałowcowy) charakter - cecha charakterystyczna tego i wielu innych piw szwedzkich mikrobrowarów; pod goryczką dużo świeżej owocowości (cytrusy), delikatnego karmelu i podpalanego słodu z orzechowym posmakiem; nie tak cierpkie i łagodniejsze niż jego Wielkanocny odpowiednik. Bardzo dobre piwo.
      Blog: Piwna Brytania

      Comment

      • Hrustgurd
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.05
        • 431

        #4
        Z drugiego dnia z tych trzech przed NR '10.

        Kolor: ciemno burszatowy.
        Zapach: karmelowy slod, jablkowy zapach.
        Piana: ledwo jasnobrazowa.
        Smak: gesty, ledwo slodki, rownowaga miedzy slodem a chmielem, z karmelu w posmaku.

        Zgadzam sie, piwo najwyzszy klas! Chce zprobowac inny gatunki tego browaru.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X