zaw. alk. 5,2%, but. 0,33 l
Przywiezione przez Bolka1970. WIELKIE DZIĘKI!
Z chwilą przystąpienia Szwecji do Unii Europejskiej nastąpiła liberalizacja sprzedaży alkoholu w tym kraju (zniesienie zakazu sprzedaży alkoholu pow. 5,6%), co spowodowało natychmiastowe ożywienie rynku piwnego. Rosnący popyt zaczęły zaspokajać powstające jak grzyby po deszczu maleńkie mikrobrowary, z których najważniejsze do dziś pozostają trzy: Nils Oscar, Jämtlands i Slottkällans.
Przykładem typowego po-akcesyjnego piwnego "objawienia" w Szwecji jest właśnie browar Nils Oscar, założony w Sztokholmie w 1996 r. przez sześciu piwnych entuzjastów (podobno sami uprawiają jęczmień i palą słód do swojego piwa). Kalaspasköl to sezonowe piwo Wielkanocne dolnej fermentacji typu wiedeńskiego
Kolor – ciemno-bursztynowy, delikatnie czerwonawy; pełna klarowność;
piana – drobnoziarnista, ale niezbyt trwała, szybko pęka i pozostaje cieniutka warstewka;
zapach – charakterystyczny żywiczny słód i sporo aromatów chmielowych;
wysycenie – dość mocne;
smak – dominuje wyraźna, jednokierunkowa, prosta goryczka spod której wydobywają się rozmaite wytrawne smaczki: na początku lekko przypalany słód w niespotykanej żywicznej odmianie przechodzi stopniowo w gamę cierpkawych i kwaskowych nutek owocowych, a te znowu w posmak chlebowy, zakończony kawą i gorzką czekoladą. Dość nietypowa, cierpka i ostra kompozycja bliska innym szwedzkim piwom mikrobrowarowym. W posmaku paletę smakową otula znów mocna, a nawet bardzo intensywna goryczka (długo ją jeszcze potem czuć na języku).
Przywiezione przez Bolka1970. WIELKIE DZIĘKI!
Z chwilą przystąpienia Szwecji do Unii Europejskiej nastąpiła liberalizacja sprzedaży alkoholu w tym kraju (zniesienie zakazu sprzedaży alkoholu pow. 5,6%), co spowodowało natychmiastowe ożywienie rynku piwnego. Rosnący popyt zaczęły zaspokajać powstające jak grzyby po deszczu maleńkie mikrobrowary, z których najważniejsze do dziś pozostają trzy: Nils Oscar, Jämtlands i Slottkällans.
Przykładem typowego po-akcesyjnego piwnego "objawienia" w Szwecji jest właśnie browar Nils Oscar, założony w Sztokholmie w 1996 r. przez sześciu piwnych entuzjastów (podobno sami uprawiają jęczmień i palą słód do swojego piwa). Kalaspasköl to sezonowe piwo Wielkanocne dolnej fermentacji typu wiedeńskiego
Kolor – ciemno-bursztynowy, delikatnie czerwonawy; pełna klarowność;
piana – drobnoziarnista, ale niezbyt trwała, szybko pęka i pozostaje cieniutka warstewka;
zapach – charakterystyczny żywiczny słód i sporo aromatów chmielowych;
wysycenie – dość mocne;
smak – dominuje wyraźna, jednokierunkowa, prosta goryczka spod której wydobywają się rozmaite wytrawne smaczki: na początku lekko przypalany słód w niespotykanej żywicznej odmianie przechodzi stopniowo w gamę cierpkawych i kwaskowych nutek owocowych, a te znowu w posmak chlebowy, zakończony kawą i gorzką czekoladą. Dość nietypowa, cierpka i ostra kompozycja bliska innym szwedzkim piwom mikrobrowarowym. W posmaku paletę smakową otula znów mocna, a nawet bardzo intensywna goryczka (długo ją jeszcze potem czuć na języku).
Comment