Kaltenecker [Berhet], Apache

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #1

    Kaltenecker [Berhet], Apache

    APA 12,5 blg, 5% alk. Wg. BeerMe i Untppd jest to mikrobrowar. RB określa jako "client brewer". Nie znalazłem żadnej innej wskazówki, gdzie jest warzone, więc uznaję, że w Bardejovie, na własnym sprzęcie. Piwo zakupione na lubelskich targach.

    Dość klarowne, lekko opalizujące. Barwy jasno bursztynowej. Piana nieduża, jasna, drobna, opadająca. Osadza się na szkle, choć dużo jej nie ma. W aromacie lekko trawiasta nuta. Brak owocowej bomby, choć delikatnie owoce są i karmel. W smaku wytrawne, rześkie, ale ciut męczące. Pozostaje nieco łodygowej goryczki na języku i podniebieniu. Nasycenie nieduże, akuratne.
    Attached Files
  • yaro74
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2089

    #2
    To jest kontraktowiec robią piwa w różnych browarach.
    Poza tym to Słowacja, a nie Czechy.
    Ostatnia zmiana dokonana przez yaro74; 2017-11-28, 13:51.

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4776

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      ...Nie znalazłem żadnej innej wskazówki, gdzie jest warzone, więc uznaję, że w Bardejovie...
      Oczywiście - jeśli Bardejov to Słowacja nie Czechy.

      Comment

      • von_scheisse
        Porucznik Browarny Tester
        • 2012.02
        • 488

        #4
        Z tego co udało mi się dowiedzieć, to część piwa warzą na Słowacji Prešov, Rožňava, a część w Polsce w Zawierciu .
        Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
        http://www.chmielnik-jakubowy.pl
        https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12754

          #5
          ? [Berhet], Apache

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika von_scheisse
          Z tego co udało mi się dowiedzieć, to część piwa warzą na Słowacji Prešov, Rožňava, a część w Polsce w Zawierciu .
          W rozmowie z piwowarem w czerwcu padły te dwa miejsca na Słowacji, do Zawiercia się nie przyznał. Na niektórych butelkach mieli wydrukowane miejsce produkcji EU, w większości Slovensko. Na tej butelce widnieje Słowacja.

          Chmiele: Warrior, Cascade, Simcoe, Ekuanot

          Aromat na początku żywica, nieco trawiaste, ciut owoców, ale to szybko umyka. Podobnie w smaku - jak wspomniał Prezes nie ma owocowej bomby, rześkości, zamiast tego trochę łodygowa goryczka z lekkim kwaskiem owocowym. Słodowa baza z herbatnikiem, jest ok, piana też ładna, ale brakuje tej soczystości, rześkości stylu. Całość jednak słaba, ale pijalna. Może świeża wersja byłby fajniejsza, tu jest trochę jałowa. Podobnie jak w tym przypadku:



          Etykieta, podobnie jak w innych piwach tego browaru jest estetyczna z kompletem informacji

          Comment

          • von_scheisse
            Porucznik Browarny Tester
            • 2012.02
            • 488

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
            W rozmowie z piwowarem w czerwcu padły te dwa miejsca na Słowacji, do Zawiercia się nie przyznał.
            To u mnie się przyznał do Browaru Jana .
            Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
            http://www.chmielnik-jakubowy.pl
            https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

            Comment

            • becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2002.07
              • 14999

              #7
              kolor - bursztyn z pomarańczem
              piana - ecru, drobna, zwarta, długo się utrzymuje
              zapach - miły i lekki, głównie owocowy
              smak - pełne, treściwe, dość mocna goryczka, fajny posmak owoców, minimalne cytrusy, solidna baza słodowa, całość bardzo dobrze zbalansowana, bardzo smaczne piwo
              gaz - bez zarzutu
              Attached Files
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2002.07
                • 14999

                #8
                Kaltenecker, [Berhet] Apache

                Alk. 5%
                Informacje o miejscu warzeniu tego piwa z tej partii pochodzi bezpośrednio od piwowara.

                Kolor - bursztynowy
                piana - beżowa, drobna, trwała
                zapach - owocowo-trawiasty
                smak - dość pełne i treściwe, goryczka dość mocna, lekko trawiasta, drugi -plan to owocowy podkład, bardziej wytrawny niż słodki (granaty), finisz bardziej słodowy pozostawiający lekko goryczkowy posmak
                gaz - trochę za duże
                opakowanie - może być ale brak info o miejscu warzenia wszystko kasuje co pozytywne

                Najlepiej aby dowiedzieć się gdzie dana warka była warzona, wysłać numer partii do piwowara przez FB, w Polsce warzą jeszcze w Zwoleniu
                Attached Files
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • darekd
                  ? [Berhet], Gavalir
                  darekd
                  Browar kontraktowy z Bardejova, który warzył już w różnych miejscach i od czasu do czasu pojawia się w Polsce.

                  Quadrupel Cognac Barrel Aged


                  https://berhet.sk/pivo/flasa/gavalir...c-barrel-aged/

                  Estetyczne opakowanie dodatkowo z tekturowym pudełkiem...
                  2022-12-04, 02:16
                • pebejot
                  Słowacja, Skalica, Komenského 408/2, Pivovar Špicer
                  pebejot
                  Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
                  W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
                  2025-01-25, 22:06
                • bastion
                  Słowacja, Podkylava 75, Pivovar Elias. ( Bez wyszynku)
                  bastion
                  Browar ten działający w malowniczych okolicach Małych Karpat, umiejscowiony jest w małej wsi, w okolicy której nie przebiegają żadne ważniejsze ciągi komunikacyjne.
                  W związku z tym dostanie się tam komunikacją publiczną wymaga nieco ''główkowania''.
                  Akurat miałem to szczęście...
                  2023-07-31, 20:14
                • bastion
                  Słowacja, Zabokreky Nad Nitrou 700, Farma U Durkovych.
                  bastion
                  Pomysł na kompleks z pensjonatem i browarem, gdzie samym się jest producentem lokalnej żywności, nie jest nowy. Na takowy też wpadła rodzina Durkovych, w niewielkiej miejscowości o ciekawej nazwie- Żabokreky nad Nitrou. Ta nie ma nic specjalnego do zaoferowania, za to przez jej centrum przebiega...
                  2023-05-24, 19:51
                • bastion
                  Słowacja. Prievidza, Gorazdovo Nabrezie 50, Camelot Pub.
                  bastion
                  W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
                  Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...
                  2023-02-28, 23:43
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...