ERB, Braxatoris

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

    ERB, Braxatoris

    Minibrowar w pięknej Bańskiej Szczawnicy.

    Piwo górnej fermentacji, 18% ekstr., 7,2% alk.
    Chmiele Magnum, Cascade

    Aromat - owocowy (ale nie chmielowy) - głównie pieczone jabłko, karmel, banan, troszkę tonów ziołowo - ziemistych.
    Piana - raczej wysoka, zwarta, z pojedynczymi bąblami, trwała, zostaje na szkle
    Barwa - mętne toffi
    Wysycenie - łagodne w kierunku niskie, minimalnie musuje
    Smak - szarlotka z karmelem, wyraźna drożdżowa korzenność, trochę goryczki. Na finiszu drożdże mocno wyraźne. Alkohol schowany.
    Treściwość - wysoka

    Przypomina piwa domowe, trochę taki bezstylowiec w kierunku mocnej pszenicy. Około 7 euro za krachlę 0,3 l. to jednak źle wydane pieniądze.

    Prvý slovenský špeciál vznikol z poznatkov výroby línie ERB Limitovaná Edícia, na popud našich hostí a fanúšikov, aby sme aj na Slovensku mali zaujímavý pivný druh a nielen prinášali rôznorodé špeciály z celého sveta. Názov prvého slovenského špeciálu Braxatoris odkazuje na Banskú Štiavnicu, na Andreja Sládkoviča, ktorý si svoje pôvodné priezvisko Braxatoris zmenil na základe
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4465

      #3
      Dla mnie w zapachu głównie nuty słodowo-winne. Wysoka, bardzo gęsta piana, utrzymuje się też bardzo długo. Piwo mętne, barwo zółtobrunatna. Pierwsze wrażenie to odczucie jakiegoś słodowego mocarza, ale potem do łosu dochodzi goryczka. Czuje się treściwość tego piwa, a jednocześnie ma się wrażenie, jakby było nieco niedoleżakowane. Smaczki owocowe, owszem są, ale dla mnie mało wyraziste.
      Nazwa od łacińskiej wersji nazwiska Andreja Sládkoviča, poety, z którym związane jest dość idiotyczne muzeum-bank miłości w Bańskiej Szczawnicy, czyli miejscu, gdzie warzą to piwo.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X