Tatras, Weizen

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

    Tatras, Weizen

    Pierwsze z degustowanych przeze mnie piw w minipivovarze Tatras w Popradzie.
    Jest bladożółte, mętne, z białą, bardzo drobną, średniowysoką i niezbyt trwałą pianą.
    Zapach zdominowany przez cytrusy i inne owoce, w smaku z kolei wyraźne nuty banana i zboża.
    Nagazowanie średnie, piwo podane w ramach deski degustacyjnej.
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

    #2
    A, parametry 4,4* i 11%.

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9793

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
      A, parametry 4,4* i 11%.
      Znaczy - odwrotnie

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12670

        #4
        Obecne parametry to 11% ekstr., 4,5% alk.

        Aromat - na pierwszym planie nuta drożdży, potem łagodny banan, muśnięcie kwaskowych owoców i korzenności
        Piana - wyższa, średnia trwałość, dłuższa koronka
        Barwa - słomkowo-żólta, wyraźne zmętnienie
        Wysycenie - jak na pszenicę średnie. wyraźnie musuje
        Smak - drożdże, owocowa kwaskowość (cytryna), banana mniej, na finiszu bardzo delikatna korzenność
        Treściwość - dość lekkie piwo

        Trochę te drożdże nie przeszły w nuty owocowe, gdyby nie to byłoby bardzo fajne, ale pomimo to jest rześkie i dobrze pijalne.
        Wolałbym, żeby to była klasyczna dla pszenic dwunastka, ale jak na obecne upały to akurat pasuje. Generalnie przyzwoite piwo z małymi mankamentami.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12670

          #5
          Zdjęcie: Click image for larger version

Name:	P1140200.jpg
Views:	13
Size:	23,2 KB
ID:	2343385

          Comment

          Przetwarzanie...
          X