Šariš, Tmavé 11%

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

Spróbowałem (również dzięki dla Burego_Wilka!) - i jestem pod jeszcze większym wrażeniem, niż w przypadku opisanego tu Zlatego Bažanta.
    Ciemniejszy kolor - prawie czarny. Piana trochę gorsza, ale złego słowa powiedzieć o niej nie można.
    Smakuje lepiej, niż Bažant - nie czuć tej sztucznej słodyczy - bardziej słodowe, przyjemna goryczka, bez kwaskowości.
    Ubolewam, że jest niedostępne w Warszawie - może to się zmieni; niedawno w Oszołomie bodajże widziałem Smädnego Mnicha - mam nadzieję, na pojawienie się innych wyrobów browaru Šariš...
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• bury_wilk
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 2655

Wczoraj przy obiadku rozpiłem ostatnie tchnienie słowackiej przygody. Trochę szkoda, że na następnego Tmavego Sarisa będę musiał dłuuugo poczekać, ale cóż. Taki los. Polecam to piwo, bo jest świetne.

Lubię kiedy się zieleni
      Lubię jak się piwo pieni...

...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

Comment

• lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

Moje miało 3.8% alk., kupione na Słowacji.
        Prawie czarne, pod światło ciemnobrązowe, niezbyt mocno nagazowane, piana średnia, niezbyt trwała.
        Zapach palonosłodowy, karmelowy, troszkę chmielowy.
        W smaku goryczka dobrze zrównoważona z karmelem i palonym słodem (coś jak zbożowa kawa). Pod koniec picia zrobiło się dla mnie trochę za słodkie ale to dlatego że za długo je męczyłem czytając Forum z 2 tygodni i doszło do temp. pokojowej
        W sumie niezły ciemniak
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Sven
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.09
          • 1211

Nic dodać, nic ująć! Świetne po prostu, z goryczką jak trzeba i smakiem nie do zapomnienia. Po prostu PYCHA!
          Celia, cerevisia et conventus.

Comment

• cielak
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 2890

[QUOTE=Cezar]Šariš Premium (výčapný ležiak tmavý).
            ...Opakowanie : butelka 0.5 l.
            Zawartość alkoholu : min. 3,9% obj.
            Zawartość ekstraktu : 11% wag... [QUOTE=Cezar]

Piwko przywiezione ze Słowacji cena 18SK+4SK kaucja za but. Zakupione w Tesco w miejscowości Michalowce przy granicy Słowacko-Ukraińskiej.
            but.0,5lit.
            eks. nie podany
            Alk. min. 3,8%
            Powiem krótko: Bardzo podobne do Palonego z Okocimia, lecz trochę bardziej słodkie i sikaczowe. Ale ogólnie do wypicia. Oceniając to 3+
            zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

[QUOTE=cielak]
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cezar
              Šariš Premium (výčapný ležiak tmavý).
              Powiem krótko: Bardzo podobne do Palonego z Okocimia, lecz trochę bardziej słodkie i sikaczowe. Ale ogólnie do wypicia. Oceniając to 3+
              Porównanie do Palonego bardzo trafne. Wydaje się może tylko troszkę bardziej karmelowy. Należy przyznać, że jedno z mniej ciekawych ciemnych piw na Słowacji. Niekiedy ma kawowy posmaczek, który mi się akurat podoba ale tak ogólnie to oceny tego piwa nie poprafia. Kiedyś był dla mnie obowiązkową pamiątką ze Słowacji ale jak ostatnio przywiozła mi je stamtąd moja dziewczyna, to naprawdę w połowie piwa mi się go kończyć nie chciało.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Borysko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1144

Zapach dosyć intensywny, karmelowo-toffi, lekka paloność. Jedno z pełniejszych piw tmavych jakie piłem. Smak sugeruje jakieś 13 Blg (a tyle to ono na pewno nie ma). Smak bogaty: najpierw słodycz, potem karmelowość, następnie lekka paloność, a na koniec goryczka chmielowa. Niestety jak dla mnie za słodkie, a w dodatku ta słodycz jest sztucznego pochodzenia. Takich dodatków do piwa słowakom nie mogę wybaczyć.

Comment

• lzkamil
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.01
                  • 3611

Po roku znowu je przywiozłem ze Słowacji i powtórzyłem.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil
                  Pod koniec picia zrobiło się dla mnie trochę za słodkie ale to dlatego że za długo je męczyłem czytając Forum z 2 tygodni i doszło do temp. pokojowej
                  W sumie niezły ciemniak
                  Borysko, jeszcze bardziej się z Tobą zgadzam... zaraz przed nim wypiłem chorwackie Velebitsko Tamno (przyznam że bardzo wysoko postawiłem poprzeczkę) i po nim ta słodkość Sarisa się zrobiła wręcz wkurzająca.
                  Velebitsko na pewno nie ma żadnych dodatków, inna sprawa że to trochę inna kategoria wagowa, 6.1%, nie znam ekstraktu ale smakuje prawie jak koźlak.

Bok! (to po chorwacku cześć a nie koźlak )
                  Lepszy jabol pod okapem
                  niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• ajos
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2004.09
                    • 91

Saris Premium Tmavy alkohol: 4,1% obj.

Piwo koloru mocnej herbaty, bardziej brązowe niż rubinowe. Piana ciemnobeżowa, niezbyt wysoka, szybko opadająca. Smak z początku mocno słodkawy (skojarzenie z Palonym), podczas picia ujawnia się jednak goryczka i pod koniec przeważa nad słodkościami. Opakowanie się nie zmieniło

W sumie piwo ciekawe jak na ciemne, może ciut za słodkie ale bez przesady.

Comment

• Cez
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.01
                      • 1789

Kolor bardzo ciemny, brązowy z rubinowymi refleksami
                      Piana beżowa, szybko opadająca
                      Smak karmelowo-kawowy, niezbyt słodki, w tle delikatna chmielowa goryczka.
                      Słowackie piwo tmave na dobrą 4.

Piwo przywiezione przez Paprykarzy....wielkie dzięki
                      Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

• kentaki
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2002.10
                        • 452

Piwko zakupione na granicy za jakieś 16 korun.
                        Piana genialna, sztywna, gęsta, beżowa, zostaje do konca (5)
                        Zapach delikatny, słabo wyczuwalny (3)
                        Kolor ciemna wiśnia, klarowny (5)
                        Smak delikatny, bez spalenizny, czy kawy, troche za słodki (4)
                        Nagazowanie w sam raz (5)
                        Opakowanie zwykła butla (taka jak na Tyskie czy Żubra), dedykowany kaselek, nawet fajna etykieta (4)
                        Generalnie bardzo dobre piwko, lekkie, smaczne z fantastyczną pianą, polecam.

Comment

• cielak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.03
                          • 2890

[QUOTE=cielak][QUOTE=Cezar]Šariš Premium (výčapný ležiak tmavý).
                          ...Opakowanie : butelka 0.5 l.
                          Zawartość alkoholu : min. 3,9% obj.
                          Zawartość ekstraktu : 11% wag...
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cezar

Piwko przywiezione ze Słowacji cena 18SK+4SK kaucja za but. Zakupione w Tesco w miejscowości Michalowce przy granicy Słowacko-Ukraińskiej.
                          but.0,5lit.
                          eks. nie podany
                          Alk. min. 3,8%
                          Zmieniam zdanie!!
                          Właśnie piję i, po hektolitrach tego piwa wypitego na Słowacji w te wakacje, stwierdzam że jest to jeden z najlepszych Słowackich ciemniaków. Smak jest wyraźny, nuty palone bardziej wyeksponowane i mniej słodki. Szkoda że mam tylko jedną butelkę.

P.S.
                          Ale mam jeszcze kilka Słowackich ciemniaków na dziś.
                          zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• lukex
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2005.12
                            • 262

najlepsze ciemne piwo słowackie jakie do tej pory piłem , bardzo wytrawne w smaku - jakże odmienne od naszych polskich porterów i niedobrych piw ciemnych !

Comment

• Budvar
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.09
                              • 265

Šariš Tmavé

Šariš Tmavé 11%
                              Alkohol: 4,1% obj.
                              ---------------------

Kolor: na pozór smoliście czarny, jednak pod światło okazuje się pięknie pobłyskiwać rubinowo… ach, ta głębia… [5]

Piana: niezwykle gęsta i kremowa, koloru kawy z małą ilością mleka [5]

Zapach: karmel, słód, delikatna kwiatowość [4.5]

Smak: lepka słodycz, która początkowo może uchodzić za zaletę, z czasem staje się nieco za bardzo dominująca, palono-karmelowy [4]

Wysycenie: idealne [5]

Opakowanie: bezbłędne, klasyczne i eleganckie [5]

Moja ocena (wg ARTomatu): [4.425]

Comment

• MarcinKa
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2005.02
                                • 2736

Piwo przywiezione z wyjazdu wakacyjnego na Węgry i do Rumunii (przez Słowację). Butelka 0,5l. Moc 4,1%, ekstrakt? Kolor ciemny, blisko czarnego. Pod światło klarowne, ciemno wiśniowe. Piana niewielka, niejednorodna (trochę grubych bąbli), kawowego koloru. Dość szybko redukuje się do resztek. Zapach ciemnych słodów z karmelowymi nutami. Bardzo ładny, dość intensywny. Smak lekko słodki. Na pierwszym planie ciemne słody z nutkami karmelowymi. Później przechodzi w średnio mocny palony smak z paloną mocną goryczką na koniec. Piwo dość łagodne. Bardzo dobre. Wysycenie idealne. Niezbyt mocne, ale cały czas wyczuwalne. Opakowanie dostosowane kolorystycznie do stylu piwa, ale bardzo nijakie graficznie, kompletnie bez jakiegoś pomysłu i oryginalności. Bardzo smaczne piwo, lekko słodkie, trochę palone, delikatne i treściwe, bez wodnistości. Byłem troszkę tym smakiem zaskoczony, bo 2 lata temu wydawało mi się bardziej wytrawne i palone. Oceniam je na 5 (1 – 6).
                                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

Przetwarzanie...
                                X