Topvar, Marina Tmavy Vycepni

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cez
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 1789

ja byłem dzisiaj bliski kupienia w 'kerfurze' ... ale odbytu nie zauważyłem
    Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

• Dreamer
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 1576

zaw. alk. 5,0%, but. 0,5 l
      przywiezione ze Słowacji

Topvarowskie piwa nieszczególnie mi podchodzą, ale że nie miałem okazji do tej pory próbować ich ciemniaka, przywiozłem sobie jedną buteleczkę:
      kolor - kawowo-rubinowy;
      piana - kładzie się gęstą, choć drobną siateczką na powierzchni piwa;
      nasycenie - mocne;
      zapach - słodkawo-karmelowy; u mnie dość intensywny;
      smak - taki karmelowo-kwaskowaty, słodkawy, ale jednocześnie wyważony i dość dobry; może i dużo tu słodzika, ale w tle wyraźne nutki palonego słodu są naprawdę apetyczne; całość robi się pod koniec taka winno-owocowa z dużą porcją goryczki w samej końcówce; smaczny ciemniak.
      Etykieta jak na zdjęciu u MarcinKa, na kontrze rzeczywiście "odbyt" (czyli po słowacku pewnie "sprzedaż", czy coś takiego).
      Blog: Piwna Brytania

Comment

• lukex
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.12
        • 262

Zdecydowanie najgorsze ciemne piwo słowackie jakie do tej pory piłem,co nie znaczy że nie da rady wypić -wręcz przeciwnie wchodzi i to dobrze .Natomiast jęzli chodzi o to dlaczego jest gorsze od innych...po prostu jest bardziej słodkie i nie czuć tak już intensywnego chmielu np jak w sarisie tmavym.

Comment

• JAckson
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2004.05
          • 6123

Piana na początku obfita, beżowa, luźna szybko padła i teraz pozostała obrączka i trochę wysepek.
          Zapach słodowy i niestety mocno żelazowy.
          W smaku wyraźna goryczka długo pozostająca po przełknięciu, delikatna paloność i żelazowy posmak.
          CO2 umiarkowane.
          Na etykiecie blondyna ze ściśniętym biustem
          W mojej ocenie średnie piwo. Raz do roku można wypić.
          MM961
          4:-)

Comment

• sibarh
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2005.01
            • 10387

Aktualnie 5,2%:
            Attached Files
            2800 nowe piwa opisałem na forum
            Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
            Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Gringo
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2007.07
              • 2160

Po kilkuletniej przerwie piwo znów pojawiło się na półkach słowackich sklepów.
              I co pozytywne, w bardzo dobrej formie. W ślepym teście powiedziałbym że to Dry Stout.
              Delikatne, aksamitne, kawowe, lekko palone, wytrawne, niskie wysycenie i bajeczna beżowa piana która pozostaje jeszcze jak już piwa nie ma w szklance.

Comment

• Javox
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2009.11
                • 6418

Odwiedziny na Łysej Polanie zakończyły się zakupem kilku flaszek dostępnego tam piwa.
                Piwa było trochę ale wybór tak naprawdę mały. Sporo radlerów i 100% przemysłówki.

Między innymi wybrałem Topvar, Marina Tmave.

Nie jest źle, pije się dobrze. Pod koniec trochę wodniste. Odczucia stylowe nie za mocne ale w tej sytuacji....

Piana - większa przy nalewaniu. Na dłużej niepełna warstewka i trochę pozostałości na szkle.
                Barwa - ciemny rubin.
                Gaz - średni.
                Aromat - kawa inka i lekka paloność, trochę aromatu suszy owocowych, po ogrzaniu czekolada.
                Smak - lekko palone, jest mała goryczka, raczej wytrawne czyli mało słodkie. Smak nie jest szczytem marzeń i oscyluje w średnio - dolnych granicach dla stylu.
                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                X