Nestville, Pale Lager 12%

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12568

Nestville, Pale Lager 12%

Piwo spod Lubowli (Stará Ľubovňa) na Spiszu, a całym tym miejscu, gdzie jest warzone więcej tutaj:

Tak atrakcyjne miasteczko jakim jest Stara Lubovna którego dominantą jest urokliwe zamczysko, wręcz prosiło się o browarek. Tłumy turystów zaglądające w to miejsce zyskały miejsce gdzie można ciekawie spędzić czas. Kompleks Nestville co prawda umiejscowiony jest we wsi Hniezdne, ale to praktycznie przysiółek

W składzie m.in. wędzony słód używany do whisky (mają też destylarnię).

12% ekstr.
    4,3% alk

Aromat - na początek trochę masła, potem coś jak kiszonka, ciut cytrusa,
    Piana - umiarkowana, niezbyt trwała, znika całkiem
    Barwa - jasny bursztyn, zmętnione
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - maślany wstęp, potem łagodny cytrus (od chmielu), tępa wyższa goryczka podbita tonami drewna z beczki (bo to nie jest ten dymny charakter słodu z whisky). Dopiero jak piłem to doczytałem, że na koniec leżakuje w ich beczkach od whisky. Taki barrel aged. Ten długi finisz beczkowy jest przyjemniejszy
    Treściwość - pełne

Kompletna dysharmonia. Mdła słodowa baza, ożywiona cytrusem i już mniej fajną, tępą goryczką, potem ciekawy beczkowy finał. Da się to wypić bez problemu, choć dziwaczne to piwo. Niemniej jednak z potencjałem, być może na miejscu (nie z butelki) może smakować inaczej i dużo lepiej.

Przetwarzanie...
X