Pilsberg (d. Tatran), Tatran 12% Ležiak
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez pirackamuza; 2008-08-12, 14:43.Toruń przeprasza za Radio Maryja
www.bobofruty.pl -
Piłem na Słowacji Tatrana butelkowego i według mnie smak wskazuje na jego pochodzenie z Van Pura (Tatran Vycapne Svetle Pivo 1812 Premium = Karpackie Pils), a nie z Grybowa.
A co do przyporządkowania: konsekwentne byłoby chyba zaliczanie etykiet do polskich... (o ile potwierdzi się miejsce produkcji piwa).Comment
-
Piwo minimalnie ciemniejsze, niż "10", ładne. Piana dość przyzwoita, ale jakoś liczyłem na wiecej.
Pachnie tak, jak młodszy (słabszy) brat, czyli głównie chmiel i trochę zawilgocony słód. Smak ciekawy, w pierwszej linii goryczkowy, ale zaskakująco treściwy, jak na parametry. Do tego pasuje wysycenie nieco słabsze, niż w 10-tce.
Opakowanie bardzo podobne, choć nieco bardziej "exkluziv"- elementy "złote" są metaliczne i jest firmowy kapsel.
Piwo spokojnie pijalne, ale bez entuzjazmu - dlatego mnie to podchodzi pod Grybów...Comment
Related Topics
Collapse
-
Tatran
Piwo dość ciekawe bo o zawartości 7% alk. i 16% ekstraktu-jak na "czecho-słowacje" to raczej dużo.
Smak-ja z chęcią go porównam do Piasta Mocnego lecz z większą goryczką.-
Channel: Słowacja
-
-
W tej części południowej Słowacji, browarów jest jak na lekarstwo. W Rożnavie jest Kaltenecker i to w zasadzie wszystko. To taki nieco wykluczony obszar pod wieloma względami. Na przykład przez Gemerską Panicę wiedzie linia kolejowa i jest tam przystanek, ale od lat w żadnych mniejszych miejscowościach...3 Photos
-
-
-
W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...3 Photos-
-
-
Piwko ze stosunkowo niedawno uruchomioneo browaru w Bańskiej Bystrzycy.
Jasna, piękna, kremowa piana. Opada w miarę szybko, ale utrzymuje się kożuszek. Poprawne piwo z przewagą akcentów goryczkowych, choć pierwsze łyki tego nie zwiastują. Wyczułem też jakby leciutką, nie wiem skąd,...-
2019-12-02, 12:42 -
-
W 2003 browar w Martinie został zamknięty przez właściciela (Heineken):
https://www.browar.biz/forum/showthr...ghlight=martin
Natomiast dyskusja na temat oryginalnego piwa z Martina tu:
https://www.browar.biz/forum/showthread.ph...-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment