zaw. alk. 4,8%, but. 0,5 l.
przywiezione ze Słowacji.
Klasyczna słowacka 12-ka i to bardzo dobra, mimo że na Słowacji ginie w starciu z bardziej znanymi markami. Za to dobrze je pamiętam ze starych czasów, jak czechosłowackie piwa były w Polsce rarytasem.
Ale po kolei: piękny, głęboki, złoty kolor, taki, za który czeskie i słowackie piwa cenię najbardziej. Zapach słodko-słodowy, delikatny, bardzo przyjemny. Bardzo porządna gęsta, piana, opada powoli, w końcu zostaje drobna, ale gęsta warstewka. W smaku wyraźne nuty słodowe. Bardzo delikatne nagazowanie tego piwa z wyraźnie dominującym smakiem słodu sprawia, że bardzo przyjemnie się je pije. Goryczkę chmielową wyczuwamy trochę później, jakby już w posmaku. Wtedy też wyczuwamy niepokojący, lekkometaliczny posmak. On nieco studzi mój zachwyt.
Mimo to we wszystkim piwo to przypomina stare, dobre przedkoncernowe czasy czechosłowackich piw. Czasy, w których potrafiono z 12% ekstraktu wydobyć pełną paletę smaków i aromatów tak, że nawet piwa typu pils miały tak bardzo indywidualny charakter.
przywiezione ze Słowacji.
Klasyczna słowacka 12-ka i to bardzo dobra, mimo że na Słowacji ginie w starciu z bardziej znanymi markami. Za to dobrze je pamiętam ze starych czasów, jak czechosłowackie piwa były w Polsce rarytasem.
Ale po kolei: piękny, głęboki, złoty kolor, taki, za który czeskie i słowackie piwa cenię najbardziej. Zapach słodko-słodowy, delikatny, bardzo przyjemny. Bardzo porządna gęsta, piana, opada powoli, w końcu zostaje drobna, ale gęsta warstewka. W smaku wyraźne nuty słodowe. Bardzo delikatne nagazowanie tego piwa z wyraźnie dominującym smakiem słodu sprawia, że bardzo przyjemnie się je pije. Goryczkę chmielową wyczuwamy trochę później, jakby już w posmaku. Wtedy też wyczuwamy niepokojący, lekkometaliczny posmak. On nieco studzi mój zachwyt.
Mimo to we wszystkim piwo to przypomina stare, dobre przedkoncernowe czasy czechosłowackich piw. Czasy, w których potrafiono z 12% ekstraktu wydobyć pełną paletę smaków i aromatów tak, że nawet piwa typu pils miały tak bardzo indywidualny charakter.
Comment