Rewelacyjne piwo. Wspaniała gęsta, długo trzymająca się piana, wyśmienity świetnie zharmonizowany smak. Jedynie przydałoby się trochę więcej gazu. Niestety piwo to nie nadaje się do kibicowania, gdyż w trakcie meczu Wisła - Lazio kiedy otwarłem to piwo , nalałem do kufla i wypiłem pierwszego łyka po kilku sekundach Wisła straciła bramkę.
Ocena ogólna 5- .
Dla miłośników etykiet i ładnych pań dołączam nową etykietę Topvara.
Topvar Premium Helles Bier
Piana biała o drobnych oczkach, szybko opadła. Gazu dość mało . Barwa złocista. Zapach miłej goryczki i chmielu. W smaku wyraźnia goryczka. Panienka z etykiety mojego piwka ma dość chamski wyraz twarzy który kojarzy mi się raczej z dziwką niż z dziewczyną z którą chciałbym wypić browara. Samo piwko jast jednak całkiem dobre.
Własnie wypiłem Samarytanina, i nie było wcale złe - było miłe i orzeżwiające. Mało gazu i piany, ale reszta w normie. Na etykiecie widnieje jakiś Arab dzierżący kostur. Na szczęście z niego nie da się niczego zrapać (z Araba, a nie z kostura).
Topvar (oryginalny, o rosyjskiej wersji juz pisalem) jest dostepny w USA. Niestety, ze wzgledu na lokalnie kultywowane purytanskie tradycje nie posiada zadnych milych dla oka atrakcji na etykiecie... Piwo jest w mojej opinii niezle, z wyrazna goryczka i przyjemym zapachem dobrego slodu. Czegos mi w nim jednak brakuje. Ostateczna opinie wydam po porownaniu z jakims polskim piwem uwarzonym przez liderow (objetosciowo) polskiego rynku.
Regent napisał(a) A teraz tajemnicza dziewczyna w innej pozie
I ta właśnie pani skusiła mnie swoim "głębokim" spojrzeniem do zabrania jej (z zawartością) do domu, mimo obecności mojej żony!!!
I tak: pani już rozebrana, piwa "niet", a chęci na kolejne są.!!
Ogólnie dobre piwko, kolor złotawy, fajny goryczkowy smak, zapach chmielowy tylko gazu i pianki mało. U mnie mocne 4.
I tym sposobem nadeszła chwila gdy muszę "tą" panią już wyprosić z mego domu, wyrzucając ją do śmieci!!
Acha, zabrałem ta panią z "selgrosa" Krakowskiego za 3zł z hakiem.
Wy tu tylko o rozbieranych etykietkach a ja za to wypiłem beczkowego Topvara 12-tke patrząc na siedzącą naprzeciwko moją Słoneczkę w tej samej knajpce gdzie spróbowałem też ciemnego .
Jasne miało złoty kolor, dobre nasycenie i znakomitą trwałą pianę. Zapach i smak przede wszystkim chmielowo-goryczkowe minimalny słodowy posmaczek, takie surowe i niewygładzone, ale to właśnie czasem lubie w słowackich piwach.
I jeszcze ciekawostka dla naszych forumowych słowiańskich językoznawców amatorów (też się trochę do nich zaliczam )
Dosiadła się do nas duża hałaśliwa grupa słowackich Cyganów grypsująca własnym zupełnie niezrozumiałym dla nas językiem, jeden zamówił obiad przechodząc na słowacki (chyba) i się nie zrozumiał z kelnerką. Chciał brambory (słyszałem to w Czechach), pani nie skumała, się okazało że w jej regionie powinien poprosic o zemnacky czy jakos... Może to byli wędrowni Cyganie gdzieś z Czech?
Wypiłem po zakończeniu "świątecznych porządków", w nagrodę za dzielność.
Złoty kolor, biała piana (raczej niska i nietrwała - to główny minus), dobre nagazowanie, chmielowy zapach z akcentem słodu, dobra, mocna goryczka i efektowne opakowanie. Ogólnie - dobre (4).
Zdrapki nie ruszyłem (choć wtedy ocena mogłaby być wyższa ), pójdzie do zbiorów. Myślę jednak, że tego typu etykiety należałoby zbierać podwójnie - jedna w wersji "dziewiczej", druga w "zdrapanej"...
Piję własnie to piwko.Wersja eksportowa na Litwę i Łotwę.
Alk. 5,2% Cena 1,79 lita
Kolor -złocisty,klarowny
Piana - gęsta średniobabelkowa,opadanie srednie
Gaz - w normie
Zapach - chmielowy ,sympatyczny
Smak- chmielowo - słodowy ,na podniebieniu wyczuwalna goryczka (konkretna)
Dobre można tago palnąć sporo.4.
Etykieta prorodzinna(bez" dupci" do zdrapania).
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment