Mam przed sobą słowackie piwko o przyjemnym, swieżym zapachu. Tworzy odpowiednio dobrą pianę, bąbelki w sam raz. w smaku dobrze wyważone. w sumie nader prawidłowe piwo, moja ocena 4.0
Byłem w Browarze TOPVAR w Toplcanach na Słowacji jakieś 4 tygodnie temu. Zwiedziłem ten zakład odniosłem dość dobre wrażenie.
Produkcja piwa odbywa się przy użyciu klasycznej technologii w otwartych kadziach fermentacyjnych. Jest też sporo nowoczesnych urządzeń: filtracja piwa, tanki pośredniczące, linia rozlewnicza.
Zakład chwali się otrzymaniem certyfikatu potwierdzającego funkcjonowanie systemu zapewnienia jakości ISO 9002.
Piwo jest dość przeciętne. Po wypiciu odczuwa się piekąca goryczkę w gardle. Piana składa się z duzych pęcherzyków co wpływa ujemnie na jej trwałość. Powyzsze cechy zaobserwowałem pijąc piwo podczas degustacji w browarze - z beczki, oraz podczas piwa zakupionego w sklepach na Słowacji i w Polsce.
Uznaję to piwo za dość dobre - lecz bez przesady.
------------------
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki. www.twojmalybrowar.pl
Oprócz Premium można dostać u nas w sieciach Geant i Billa następujące piwa Topvar:
Topvar Zochar - Tmave pivo - alk. 4,2% ekstr. 10%;
Topvar Marina - Tmave pivo - alk. 4,8% ekstr. 12%;
Topvar svetly lezak - alk.5,4% ekstr. 12%;
Topvar Helles Bier - alk. 4,2% dalej nie pamiętam;
a Premium ma 5,2% alkoholu i 12% reszty
Wszystkie piwa dostępne w szklanych opakowaniach w pojemnościach 0,5 oraz 0,33.
Co najważniejsze, nie są to może najlepsze piwa świata, ale chciałbym żeby polskie browary trzymały tak równy i co najmniej tak wysoki poziom. Całość (oczywiście znanej mi i moim kubkom a raczej kuflom smakowym) Topvarowej produkcji oceniam na 4.
Namiary dla zainteresowanych:
TOPVAR a.s.
Krušovská cesta 2092
955 14, Topoľčany
Slovak Republic
Tel: 00421 815/ 325 026, 7, 9; ext. 202, 299; 320 486
fax. 00421 815/ 326 806
e-mail: obchod@topvar.sk http://www.topvar.sk
Cześć!!!
Pisałem już na temat Topvara - Patrz "Na stole: Topvar Premium.
Chciałem sprostować informacje dotyczącą kontaktu z Browarem - zmieniły się numery telefonów tj. należy dodać "5" przed numerami, które podałeś.
Obecne numery:
tel. 0815/5325026
fax. 0815/5326806
e-mail: topvar@netlab.sk
Gdyby ktoś chciał zwiedzić Browar to informuję, że wycieczka po browarze kosztuje 120 koron słowackich na osobę.
Wyciecki oprowadza Pan VLADIMIR MAJERCAK - który jednocześnie jest szefem ochrony.
------------------
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki. www.twojmalybrowar.pl
Krzysztof - dzięki za sprostowanie telefonów.
Ty pisałeś o Premium, ja o kilku innych. Zainteresowanych należy odesłać na stronę http://www.topvar.sk , albo jeszcze lepiej na Słowację - tam czekają na odkrycie kolejne Topvarowe piwa.
Ten browar kojarzy mi się także z etykietami na których widnieją nie całkiem ubrane lub w zasadzie rozebrane dziewczyny, które mozna pozbawic odzienia - zdrapując je.
------------------
To mogło dotyć (przynajmniej kiedyś) piwa ciemnego "Marina". Czy można było rozebrać równie ciemnego "Zochara" nie wiem.
Obecnie Marina jest raczej skąpo odziana, Zochar wręcz przeciwnie.
Comment