Miesiąc temu miałem możliwość nabycia ciemnego górnofermentacyjnego, niefiltrowanego i niepasteryzowanego piwa z Hurbanova. Generalnie trochę dziwne acz smaczne. Posmaków stoutowych niewiele - gdybym nie przeczytał to bym się nie domyślił że to piwo górnofermentacyjne. Sprzedawane w buteleczkach 0,33l - niewątpliwie warte spróbowania.
Hurbanovo, Zlatý Bažant Tmavé Kvasinkove
Collapse
X
-
Piwo przywiezione ze Słowacji. Butelka 0,33l. Alkohol 4%, ekstrakt 13,9. Kolor ciemno brązowy, prawie czarny. Piwo mętne, nie przepuszcza w ogóle światła (nawet po podświetleniu 100W żarówką). Piana dość gruba, kawowo rdzawa. Duża, ale szybko redukuje się do resztek. Zapach typowy dla ciemnych piw. Ciemne słody, lekko przypalony i trochę słodki. Smak też niczym szczególnym nie zaskoczył. Słodowość z odrobiną palonej gorzkości. Słodyczy niewiele. Całość sprawiała troszkę wodniste wrażenie. Piwo nie było oleiste. Gaz tylko początkowo mocny, później coraz bardziej go brak. Szybko ulatuje. Opakowanie prawie identyczne jak na zeszłorocznej edycji Bocka. Ładna butelka z tłoczeniami. Kapsel odkręcany z banderolką, podane parametry. Robi dobre wrażenie, zachęca do zakupu. Piwo całkiem niezłe, ale niczym szczególnym nie zaskakuje. Troszeczkę wodniste. Może to skutek wygazowania? Na pewno warto spróbować. Zeszłoroczna edycja limitowana Bażanta (Bock), była bardziej interesująca. Oceniam piwo na 4+ (1 – 6).To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
-
-
Hurbanovo, Zlatý Bažant Tmavé Kvasinkove
Piana gęsta ładnie oblepia szkło. kolor czarny lekko prześwitujący. Aromat skąpy żelaziste chmiele. Smak lekki i wyraźna bardzo przyjemna paloność. Bardzo profilem przypomina Guinnessa. Bardzo dobry do częstego powtarzania.Również tutaj
https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoxik Wyświetlenie odpowiedziBardzo profilem przypomina Guinnessa.
Comment
-
-
za encyklopedią
"Profil piwa
zespół niezmiennych, pozytywnych cech piwa charakterystycznych dla danego gatunku. Do pozytywnych cech składających się na profil piwa zaliczamy np. poziom słodyczy, goryczki, pełni smakowej a także zapachy: chmielowy, estrowy i karmelowy."
wiec o co pytasz bo chcesz wypomnieć mi brak wiedzy czy mylenie pojęć, a sam nie rozumiesz chyba pojęcia profil.Również tutaj
https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/
Comment
-
Comment