Emonec, Svetli lager

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9800

Emonec, Svetli lager

Piwo z opisanego (gdzie trzeba) browaru restauracyjnego na przedmieściu Kopru.
    Piwo ma 4,7% oraz 12 Blg, kolorystycznie - jasnozłote w kierunku słomki. Piana biała, drobna, średniowysoka i średniotrwała, przechodzi w centymetrowy kożuszek, który ostaje się na dłużej.
    Pachnie drożdżami i słodem, w tle jakieś kwiaty, ew. zioła. Smakowo dominuje goryczka, taka właśnie ziołowa i delikatny słód.
    Nagazowanie dość wysokie, jak na browar restauracyjny. "Pivo na dom" jest lane do butelek 0,5/1/2 litry, ja trafiłem na szansę (oprócz degustacji na miejscu) kupna jedynie litrowego PET-a.
    Butelkę zdobi żółta eta z ciemnozielonym logo browaru. Na ecie jest napis: "Proizvaja in polni: Baril d.o.o., Vanganelska cesta 20, 6000 Koper, Slovenija" - to pewnie spółka - właściciel browaru.
    Piwo smaczne, zwłaszcza w adriatyckim klimacie, choć nie jest to "miszczostfo śfjata" .
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

Related Topics

Collapse

• ART
      Ljubljana, Poljanska cesta 22c, San Francisco
      ART
      Polecane miejsce w kontekście kraftów, ale mnie nie przekonało. Zdawało mi się że panuje tu dziwna polityka cenowa. Chciałem napisać że ceny wyższe niż gdzie indziej, ale się jakoś na tym zafiksowałem w pamięci - po ponownym spojrzeniu na menu jednak mozna tam było wypić piwo w normalnych...
      2023-09-17, 10:32
    • bastion
      Słowacja, Banska Bystrica, Zvolenska Cesta 25, Pivovar Baran [ Bez wyszynku]
      bastion
      W 2016 roku, ilostan browarów w Bańskiej Bystrzycy powiększył się o kolejny. Początkowo miał być umiejscowiony w innej części miasta, ale po różnorakich perturbacjach znalazł swoje miejsce na Radvaniu, przemysłowej części Bańskiej Bystrzycy, gdzie mieści się m.in. browar Urpiner....
      2020-09-01, 11:15
    • dadek
      Austria,Wiedeń,Mariahilfer Str.156-158, Brauhof Wien Fünfhaus/Kaltenhauser Botschaft
      dadek
      Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
      Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...
      2024-05-23, 01:04
    • dadek
      Słowenia, Ljubljana, Cesta 24. junja 25, Pivovarna Loo-Blah-Nah
      dadek
      Kolejne wspomnienie z wakacji 2020.
      Wracając z Chorwacji postanowiliśmy zajrzeć na jeden dzień (20.08.2020) do Ljubljany. Nasz pociąg Rijeka - Praha odjeżdżał o 21.20 więc było dużo czasu. Kolegów, którzy byli tu po raz pierwszy, oprowadziliśmy po najciekawszych miejscach miasta,...
      2021-04-05, 20:06
    • dadek
      Chorwacja, Zagrzeb, Slavonska avenija 22f, The Garden Brewery
      dadek
      Browar odwiedziliśmy 18.08.2020 czyli będzie to wakacyjne wspomnienie. Relację pewnie bym wrzucił wcześniej jednak przenosiny browar.biz na nowy serwer zablokowały wszelkie działania.

Slavonska avenija jest jedną z najdłuższych (około 12 km) arterii chorwackiej stolicy. Jednak...
      2021-02-23, 01:58
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...