Zapach obiecujący, ale w smaku dużo goryczki i faktycznie czuć alkohol (w sumie nie dziwne skoro z Ukrainy). Chyba nie będę wracał do tej pozycji mimo bardzo przyjaznej ceny (2,50PLN
Lwiwśka, Lwiwśke Porter
Collapse
X
-
Kolega myśli, że na forum jeszcze go nie dostrzeżono?
Comment
-
-
znalazłem właśnie w barku zagubiony egzemplarz z datą ważności do 17.09.09 W smaku wyczuwalna słodowość, słód palony i alkohol, ale ładnie zharmonizowane, nic się nie wybija na pierwszy plan, goryczka prawie niewyczuwalna. Względnie wytrawne. Wchodzi idealnie, niestety nie mam porównania z niewyleżakowanym
Comment
-
-
Na dzień dzisiejszy, jako umiarkowany ale koneser porterów, uważam Lwiwski za najlepszy jaki piłem, przypomina mi trochę lekko wzmocnionego Kostritzera właśnie ze względu na wytrawność i na lekkość w smaku mimo 8% a zarazem jest przyjemnie rozgrzewający. Do dostania w Bomi w Szczecinie, jutro idę po więcej
Comment
-
-
Kolor - bardzo ciemny rubin, pod światło piękne refleksy. Jaśniejszy niż rodzime portery bałtyckie.
Piana - beżowa, średnio gęsta, na początku nawet wysoka ale dość szybko opada. Zosatje po niej dziurawy dywanik.
Zapach - średnio intensywny, sporo nut winno-owocowych (wiśnia, śliwka), w tle palone słody.
Smak - tutaj na odwrót: to ciemne słody i intensywne nuty palone grają pierwsze skrzypce, nieco kawy, w tle majaczą bardzo delikatnie słodkawe nuty suszonych owoców. Alkohol bardzo lekko wyczuwalny, przyjemnie rozgrzewa. Nieco mniej treściwe od "naszych" porterów.
Wysycenie - dość niskie czyli dla portera w sam raz.
Kupione jakiś czas temu w Zofmarze. Schowało mi się gdzieś w kącie szafki i zdążyło się o 3 miesiące przeterminować, jeśli dobrze pamiętam to świeży miał nieco więcej tych owocowych akcentów ale i bardziej wyczuwalny alkohol.
To pite w tej chwili bardzo mi smakuje, chociaż nieco się różni od polskich porterów - jest trochę lżejsze i bardziej wytrawne.Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
Comment
-
-
Faktycznie jasniejszy niz polskie portery. Piany prawie wcale. Sporo goryczki w smaku jak w porterze z Zywca, ale na szczescie znacznie lepiej uwarzony niz zywiecki, bo alkoholu w smaku nie czuc w ogole
Porter wysokiej klasy, niczego mu nie mozna zarzucic oprocz ceny - 4,9zl za butelke to troche drogo. Musze go kiedys porownac bezposrednio z "Grand Imperialem" z Ambera. Oba sa swietne!"Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"
Comment
-
-
Moim zdaniem bardzo kiepski porter. Piany właściwie brak, a smak to nieprzyjemne połączenie goryczki z ze spirytusowym alkoholem. Przepaść między tą nędzą a Warmińskim, Grandem , czy Komesem jest oczywista.A jednak ... -wciąż nie mogę się nadziwić temu rozrzutowi opinii - Obcy są wśród nas?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedziMoim zdaniem bardzo kiepski porter. Piany właściwie brak, a smak to nieprzyjemne połączenie goryczki z ze spirytusowym alkoholem. Przepaść między tą nędzą a Warmińskim, Grandem , czy Komesem jest oczywista.A jednak ... -wciąż nie mogę się nadziwić temu rozrzutowi opinii - Obcy są wśród nas?Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika purc Wyświetlenie odpowiedziObcy są wśród nas?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedziSpokojnie, piłem przedwczoraj lwowskiego portera (jakaś względnie świeża warka, dokładnej daty nie podam niestety) i rzeczywiście jest bardzo słabe. Czyli po prostu piwo obniżyło swe loty albo mieliśmy wątpliwą przyjemnośc piw zwaloną warkę.
Niepokoi mnie ta spirytusowa nuta, mam 2 Lwiwskie kupione niedawno specjalnie na przetrzymanie (po ostatniej degustacji po prostu stwierdziłem, że warto), sprawdzę, czy ten alkohol się jakoś przegryzie w piwie po lekkim przeleżakowaniu.Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tapir Wyświetlenie odpowiedziNiepokoi mnie ta spirytusowa nuta, mam 2 Lwiwskie kupione niedawno specjalnie na przetrzymanie (po ostatniej degustacji po prostu stwierdziłem, że warto), sprawdzę, czy ten alkohol się jakoś przegryzie w piwie po lekkim przeleżakowaniu.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Mój egzemplarz nadal warzony we Lwowie. Z kontry wynika, że obecnie to piwo jest robione w 3 miejscach na Ukrainie. Lwów jest oznaczony literą C. Ekstrakt 20, alkoholu 8 %. Piękna piana, utrzymuje się długo, pozostawia ślad na ściance szklanki. Ładny aromat palonego słodu, wysycenie w sam raz. Przyjemny smak palonego słodu, mniej treściwe niż nasze portery. Barwa bardziej przeźroczysta pod światło. Ładna etykieta i dedykowany kapsel.
Comment
-
-
Kupujemy:
Piwo kupione w sklepie ALMA za 4.49zł.
A teraz szybciutko do domu….
Oglądamy:
Bardzo ładna etykieta. Złote litery na czarnym tle i zielone logo browaru. Na kontretykiecie mnóstwo napisów cyrylicą + polska naklejka ze składem, ekstraktem , alkoholem. Kapsel zielony o gotyckiej stylistyce. Bardzo pozytywne - 5.
Nalewamy:
Piwo koloru ciemnej wiśni, klarowny, przezroczysty pod światło. Podoba mi się 4.5.Piana biało-bursztynowa, ładnie się wzbudza. Mieszanka malutkich i dużych bąbli.
Wąchamy i próbujemy :
Pachnie sfermentowanym ziarnem i trochę dymem. W tle czuć alkohol. Nie najgorzej 4.Smak to przede wszystkim palona kawa i wędzarnia lekka słodycz. Na drógim planie zamaskowana goryczka oraz alkohol. To delikatny, kremowo - aksamitny porter. Żywiecki ma brutalniejszy, ostrzejszy smak4.5.
Pijemy i podsumowujemy:
Cieniutki kożuszek piany utrzymał się na całej powierzchni piwa 4.5. Piwo cały czas buzuje, dobrze nasycone 4.5. Nawet dopijając ostatni łyk nie czuje wodnistości 5
Smakuje mi! Będę pijał regularnie. Jak na taką jakość z importu kosztuje grosze...
Nota : 4,571
Comment
-
-
Dla mnie za bardzo w nim czuć było alkohol, aż drapał w gardle.
Ale:
1. ja się nie znam
2. nie przepadam za porterami
3. w ogóle nie lubię piw mocnych
W dodatku butla 0.5l dla tak mocnego piwa to chyba przegięcie.
Kupiłem w Almie celem spróbunku i trochę żałuję.
Comment
-
Comment