Mykułynećkyj, Barley Wine

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

    #1

    Mykułynećkyj, Barley Wine

    Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
    W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie ok. 8 zł z butelkę 0,5 l. mógł okazać się nie do końca zgodny z moimi wyobrażeniami o tym stylu Na stronie jest jednak uspokajająca informacja, że jest warzone warzone z 6 rodzajów belgijskiego słodu ciemnego i drożdży górnej fermentacji. To już mi się zaczęło jawić aż nazbyt ekskluzywnie

    Aromat - słodowy z tonami powidłowo-dżemowymi, suszonej śliwki
    Piana - wyższa, średnia trwałość, dłuższa koronka
    Barwa - bardzo ciemny rubin, pod światło klarowność
    Wysycenie - umiarkowane, ale musuje żywo
    Smak - słodowość głównie w kierunku karmelu oraz suszu owocowego (śliwki i rodzynki), nieprzesadzona słodycz, trochę paloności na finiszu. Alkohol rozgrzewa (długo i sympatycznie), ale jest ładnie schowany
    Treściwość - jak na styl dość łagodna, ale oczywiście cięższe piwo

    Nawet jak na BW nie ma wyjątkowej słodowej złożoności i jest lżejszym przedstawicielem stylu. Cechuje go natomiast bardzo dobra pijalność, gładkość. Jest czyste w odbiorze i na szczęście nieprzesadzone ze słodyczą. Taki "łatwy" BW, co wcale nie jest wadą a bardziej zachętą do zapoznania się z tym trudniej dostępnym stylem.

    Treściwość i klimaty przypominają trochę koźlaka dubeltowego i nawet porównałem to piwo z pewnym dostępnym u nas koźlakiem niemieckim o zaw. alk. 7,8% i czuć, że BW jest mniej odfermentowany, więc treściwszy i bardziej gładki.

    Ogólnie sympatyczne, dobre piwo, optymalne na zbliżające się mrozy, ale i na obecnie bardziej typową "listopadową" zimę.

  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6484

    #2
    Też natrafiłem na to piwo i mnie w miarę posmakowało

    Piana - na dłużej niepełna warstewka.
    Lacing - niedużo.
    Gaz - lekki.
    Barwa - ciemniejszy rubin.
    Aromat - ciemniejsze susze owocowe, mini wędzonka, lukrecja, daktyle suszone,
    Smak - jak w aromacie i lekka goryczka.
    Attached Files

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • ART
      Sady, Barley Wine
      ART
      Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.

      Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
      skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.
      2024-12-07, 17:56
    • etman
      Piwowar nr 51
      etman
      Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

      Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
      2024-12-10, 18:48
    • m2200
      Barley wine - brak piany.
      m2200
      Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

      Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
      2018-01-23, 21:13
    • darekd
      Nepomucen, Nepo No Title
      darekd
      Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

      Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

      24,5% ekstr.
      10,5% alk.

      Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
      2024-11-29, 00:44
    • SlawekT
      Barley wine
      SlawekT
      Czy może ktoś porzucić sprawdzoną recepturę na Barley Wine. Przemierzam się do tego piwa.
      2020-03-21, 00:03
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...