Крим, Петрович Світле
Na produkcję browaru składają się dwie grupy napojów: piwa oraz napoje bezalkoholowe. Jasne piwo „Petrowicz” (Петрович) to sztandarowy produkt firmy. Piwo to chlubi się złotymi medalami za wysoką jakość zdobywanymi od 1998 r. na dorocznych kijowskich Świętach Piwa. Jego etykietę zdobi portret usatysfakcjonowanego szefa browaru dzierżącego w dłoni pienisty kufel piwa. Piwo to wedle pragnień browaru ma uchodzić za napój elitarny przeznaczony tylko dla wytrawnych znawców. Autor tego artykułu być może aż tak wytrawnym piwoznawcą nie jest ale z całą odpowiedzialnością może polecić czytelnikom ten gatunek piwa. Tajemnica jego ciekawego smaku tkwić może w dodaniu ryżu do słodu oraz wysokiej zawartości ekstraktu chmielowego (15 %), co daje maksymalną zawartość alkoholu do 4,8 %. Paradoksalnie dla wielu piwoszy wtręt ryżowy w słodzie często bywa jednak czynnikiem dyskwalifikującym. Dla amatorów piw ciemnych tutejszy browar przygotował delikatnie karmelowe a jednocześnie dość mocne (4,0 % alk.) i nie pozbawione wyrazistego aromatu chmielu (13 %) o wdzięcznej nazwie „Złoty Gryf” (Золотой Грифон). Te i pozostałe gatunki (etykiety zamieszczamy jako ilustracje do niniejszego tekstu) zdegustować można w firmowej restauracji zlokalizowanej przy ul. Marksa 7 (pomiędzy ulicami Puszkina i Kirowa) na piętrze kamienicy.
Na produkcję browaru składają się dwie grupy napojów: piwa oraz napoje bezalkoholowe. Jasne piwo „Petrowicz” (Петрович) to sztandarowy produkt firmy. Piwo to chlubi się złotymi medalami za wysoką jakość zdobywanymi od 1998 r. na dorocznych kijowskich Świętach Piwa. Jego etykietę zdobi portret usatysfakcjonowanego szefa browaru dzierżącego w dłoni pienisty kufel piwa. Piwo to wedle pragnień browaru ma uchodzić za napój elitarny przeznaczony tylko dla wytrawnych znawców. Autor tego artykułu być może aż tak wytrawnym piwoznawcą nie jest ale z całą odpowiedzialnością może polecić czytelnikom ten gatunek piwa. Tajemnica jego ciekawego smaku tkwić może w dodaniu ryżu do słodu oraz wysokiej zawartości ekstraktu chmielowego (15 %), co daje maksymalną zawartość alkoholu do 4,8 %. Paradoksalnie dla wielu piwoszy wtręt ryżowy w słodzie często bywa jednak czynnikiem dyskwalifikującym. Dla amatorów piw ciemnych tutejszy browar przygotował delikatnie karmelowe a jednocześnie dość mocne (4,0 % alk.) i nie pozbawione wyrazistego aromatu chmielu (13 %) o wdzięcznej nazwie „Złoty Gryf” (Золотой Грифон). Te i pozostałe gatunki (etykiety zamieszczamy jako ilustracje do niniejszego tekstu) zdegustować można w firmowej restauracji zlokalizowanej przy ul. Marksa 7 (pomiędzy ulicami Puszkina i Kirowa) na piętrze kamienicy.
Comment