Obołoń, Pszenyczne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • alstro
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.04
    • 166

    Obołoń, Pszenyczne

    Оболонь Пшеничне - piwo niefiltrowane, naturalne, dostępne w butelkach 0,5 l, alk. 5 % ob., 12,5 % wag. chmielu.
    Nowość wyprodukowana przez kijowski Obołoń - piwo nr 1 na Ukrainie. Nawiązująca do słynnych piw pszenicznych z Bawarii - Naturtrüb Weizenbier. Jego tajemnica tkwi w mętnej, zawiesistej konsystencji z osadem drożdżowym i takim orzeźwiającym, lekko drożdżowym smaku. Do produkcji zastosowano mieszankę pszenicznego i jęczmiennego słodu. Schłodzone do temp. 5 ºC jest idealnym napojem na lato. Tylko pozazdrościć Ukraińcom! Pięć punktów w skali 1-5.
  • Petrax
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.12
    • 662

    #2
    Cholera, że też pare miesięcy temu jeszcze nie było go w sprzedaży.
    In cervisia veritas
    http://www.ptxc.de.vu
    Пиво - вот мое экотопливо

    Comment

    • alstro
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.04
      • 166

      #3
      a tak, tak warto sprobowac troche zbliza do klasyka gatunku Paualanera...

      Ukraina ma juz 3 (znane mi) pszeniczniaki... Mikulince (ocena +3) i wysmienite Bile czernichowskie (piatka z plusem i korona)!!!!

      Comment

      • becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

        #4
        w czasie otwierania butelki glośny syk, w czasie nalewania tworzy sie duza gęsta piana, utrzymuje sie bardzo długo, pozostawia mocne kążki na szkle, mętne, nieprzezroczyste, widać osad drożdżowy który pozostał w butelce, słodkawy aromat wymieszany z zapachami zbóż zawartymi w piwie, jest po prostu cudowny, w smaku lekkie, lekko kwaskowate, ale kazdy łyk prosi o następny, pozostaje tylko zazdrościć Ukraińcom, dla mnie pszeniczne z Obolonia nie ustepuje innym markowym pszeniczniakom
        Attached Files
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

        Comment

        • Petrax
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.12
          • 662

          #5
          alstro napisał(a)
          Ukraina ma juz 3 (znane mi) pszeniczniaki... Mikulince (ocena +3) i wysmienite Bile czernichowskie (piatka z plusem i korona)!!!!
          Dyć Czernichowskie Bile to nie pszeniczniak ino niefiltrowany jęczmienniak. Niemniej jednak ja dodam jeszcze do pszenicznego Sarmata.
          In cervisia veritas
          http://www.ptxc.de.vu
          Пиво - вот мое экотопливо

          Comment

          • kloss
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.03
            • 2526

            #6
            Bardzo fajny pszeniczniak wart rozpropagowania bo zupełnie porównywalny z "niemiaszkami".

            Comment

            • kishar
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.10
              • 1691

              #7
              bardzo fajne piwko mily zapach kolor odpowiedni dla pszeniczniaka mile delikatne w smaku troszke gorsze od niemieckich jak stwierdził kolega Przemek ociupinke. Czemu w Polsce takich nie warza!!!!!!!!!!!
              4.5 to moja ocena.

              Comment

              • pawcio1
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.03
                • 363

                #8
                kishar napisał(a)
                bardzo fajne piwko mily zapach kolor odpowiedni dla pszeniczniaka mile delikatne w smaku troszke gorsze od niemieckich jak stwierdził kolega Przemek ociupinke. Czemu w Polsce takich nie warza!!!!!!!!!!!
                4.5 to moja ocena.
                Bo u nas się liczy żeby było mocne , a pszeniczne to "jakieś takie kwaśne panie" i mętne, chyba popsute. ;-))
                I kosztować by musiało ze 3 zł.jak nie 4 ;-((
                Kto to kupi panie
                Last edited by pawcio1; 2003-11-10, 19:17.

                Comment

                • kishar
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2003.10
                  • 1691

                  #9
                  Ja bym kupił na pewno według mnie ten brak różnorodnosci wynika z polityki marketingowej browarów a raczej jej braku(produkujemy pilsy reszte olewamy) Dziwie sie że srednie i małe browary zamiast walczyc z duzymi cena i produkować dla supermaketów(na takim dzialaniu sie przejada i przegraja w ostatecznym rachunku) sikacze nie probuja znaleśc dla siebie niszy naprzyklad jak produkcja pszeniczniakow.Skoro na Ukrainie można to czemu nie u nas i to pytanie kieruje do ludzi z browarów jesli tu sa i czytaja.

                  Comment

                  • alstro
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.04
                    • 166

                    #10
                    Petrax napisał(a)
                    Dyć Czernichowskie Bile to nie pszeniczniak ino niefiltrowany jęczmienniak. Niemniej jednak ja dodam jeszcze do pszenicznego Sarmata.
                    Czernihiwskie jest piwem o mieszanym słodzie - "przeto" nie może być nazwane "jęczmienniakiem" - barwą i sposobem podowania bliższe jest niefiltorwnym pszenicznym... ale mniejsza o to...

                    na rynku Ukrainy ukazało się własnie "Białe" piwo browaru Sławutycz... wkrotce o nim napisze wiecej... to juz epigon białych piw ukrainskich ale jednak wazny głos na piwnym rynku!!!

                    Comment

                    • kishar
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.10
                      • 1691

                      #11
                      jeszcze raz pisze o tym piwku
                      Alk 5 % ekst 11,5 %
                      pilem z cytryna smak troche inny ciekawy jeszcze bardziej orzeżwiający
                      barzo dobry produkt
                      chyba sie powtarzam

                      Comment

                      • maki
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.07
                        • 186

                        #12
                        Dodam jeszcze jedno Bile z Obolona (nie czenihowskie i nie slawutycz)
                        Powstałe w wyniku miesznki słodu pszenicznego i jęczmiennego.


                        widać osad drożdżowy który pozostał w butelce
                        a wg instrukcji obslugi nalezy wymieszac wszystko na samym koncu przed wlaniem do szkla - patrz kontra pszenicznego to chyba nie tak jak ze sp Grodziszem "piwo nalewac ostrożnie drożdze pozostawiwjac w butelce" tu nic nie moze sie zmarnowac!
                        Attached Files

                        Comment

                        • maki
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.07
                          • 186

                          #13
                          jescze scany Bile/Obolon
                          Attached Files

                          Comment

                          • maki
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.07
                            • 186

                            #14
                            i kontra
                            Attached Files

                            Comment

                            • kloss
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.03
                              • 2526

                              #15
                              Szczęśliwie pojawiło się już w Polsce.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X