Obołoń, Pszenyczne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Catz
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.01
    • 24

Kupiłem ostatnio 2 butelki, z terminem 10 kwietnia 2010. Przy otwieraniu pierwszej trafiłem kapslem w sufit, przy okazji słysząc dźwięk charakterystyczny dla wina musującego
    Piwo było niesamowicie mocno nasycone CO2, mocniej od Magnata, którego też kupiłem, a też się mocno pienił po otwarciu. Nie wiem czy to jakaś inna partia, czy wpływ przechowywania, ale piwo mnie zaskoczyło.

Comment

• kogoot
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.05
      • 47

Smak ukrainski

W restauracji Smak Ukrainski w krakowie ul Kanonicza podają wszystkie piwa tej marki. Bardzo świeże dobrze przechowywane.

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kogoot Wyświetlenie odpowiedzi
        W restauracji Smak Ukrainski w krakowie ul Kanonicza podają wszystkie piwa tej marki. Bardzo świeże dobrze przechowywane.

Ale po co to tu piszesz?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• kogoot
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.05
          • 47

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Ale po co to tu piszesz?
          A nie moge napisac gdzie mozna to dobre piwo kupic ?

Comment

• kopyr
            • 2004.06
            • 9475

Od tego mamy dział "Piwo - Gdzie".
            blog.kopyra.com

Comment

• jacer
              • 2006.03
              • 9875

Możesz ale tam gdzie jest do tego miejsce. Trza się najpierw zapoznać z forum a nie pisać gdzie popadnie i co popadnie.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

Comment

• Wujcio_Shaggy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 4628

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Catz Wyświetlenie odpowiedzi
                (...)
                Piwo było niesamowicie mocno nasycone CO2, mocniej od Magnata(...)
                To akurat nic dziwnego, pszeniczne z definicji jest bardziej nasycone, niż lager.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• SedesRambo
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.06
                  • 11

Obolon jest wspaniały i Lwiwskie też !!!
                  Żubr Lwiwskie Obołon

Comment

• behegrzmot
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.01
                    • 276

W smaku niby dobry ale jednak jakis taki nadmiernie rozwodniony [3,5], kolorkiem tez mu daleko do pszenicznych ktore zdarzylo mi sie w zyciu pic (bardzo jasny, "wyprany" zolty) [2,5]; piana bez rewelacji - piwo zmiescilo sie w kuflu na raz, bynajmniej nie lane po sciance; po minucie pozostal marny kozuszek [2]. Etykieta mila dla oka a na kontrze komplet informacji w jezyku polskim - ekstrakt, alkohol, producent, browar, dystrybutor, kalorycznosc, instrukcja nalewania; dodatkowo maly emblemat pojawiajacy sie gdy piwo jest prawidlowo schlodzone...uff, duzo tego, zyczylbym sobie zeby nasze browary zamiast marketingowego belkotu umieszczaly na kontrach tyle danych. Szkoda tylko ze flaszka nie dosc, ze zielona to zapewne bezzwrotna [5-]

Ogolnie nie jest zle [3,5] ale raczej nie do powtorzenia (trzeba wspierac krajowe pszeniczaki, a i cena za nie jest srednio o zlotowke nizsza)

Comment

• abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika behegrzmot Wyświetlenie odpowiedzi
                      (...)(trzeba wspierac krajowe pszeniczaki, (...)
                      To będziesz miał bardzo ograniczony wybór, raptem z trzech browarów.
                      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• behegrzmot
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.01
                        • 276

Jesli polski produkt jest na podobnym poziomie (albo i wyzszym) a przy tym jest tanszy to chyba oczywiste co wybiore. Naturalnie poza przypadkiem gdy na sklepowej polce znajde kolejny zagraniczny produkt ktorego do tej pory nie probowalem

Comment

• kopyr
                          • 2004.06
                          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                          To będziesz miał bardzo ograniczony wybór, raptem z trzech browarów.
                          Czterech, no chyba, że Abbe poszło do piachu.
                          blog.kopyra.com

Comment

• abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

Wiedziałem, że coś mi uciekło w obrachunkach
                            Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Tapir
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2009.10
                              • 730

Kolor - dość jasny, pomarańczowo żółty, mętny.
                              Piana - zwarta i bardzo wysoka (udało się nalać z 2cm czapą ponad szklankę). Trzyma się długo.
                              Zapach - Bananowo goździkowy, przewaga banana. Wyczuwalna nuta drożdżowa i kwaskowa.
                              Smak - Bananowo drożdżowy, z lekką goryczką i wyraźną cytrusową kwasowością. Lekko wodniste.
                              Wysycenie - Odpowiednie dla piwa pszenicznego.
                              Opakowanie - Jak to Obołoń - ładnie i z klasą. Ostatnio zauważyłem, że kontra jest w całości po naszemu. Tylko kolor butelki mógłby być inny

Całkiem smaczna pszenica, może nie idealna ale za to przyzwoicie wyceniona (4 zł w PiP) i łatwo dostępna.

Ocena 4
                              Last edited by Tapir; 2009-12-20, 14:56. Powód: dopisałem ocenę
                              Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• YouPeter
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.05
                                • 2379

Powróciłem do tego piwa po jakimś czasie i niestety trochę się zawiodłem. Nie jest to już to samo piwo co wcześniej. Kolor, piana, nasycenie CO2 na 4,5 jednak smak i zapach to już nie to samo co kilka lat temu. W zapachu dominuje surowe ziarno zbóż i...guma. Ten sam gumowy posmak czuć również w smaku, dopiero po chwili przedzierają się nieśmiało bananowo-goździkowe smaczki. Z każdym łykiem w miarę jak piwo stawało się cieplejsze (dodam, że nie było za zimne, a w temperaturze pokojowej postawione przy oknie) stawało się smaczniejsze, jednak dalej nie zachwycało swym smakiem.
                                Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

Przetwarzanie...
                                X