Czernihiwśkyj, Czernihiwśke Temne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grzeber
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2002.05
    • 2880

    Czernihiwśkyj, Czernihiwśke Temne

    ВАТ Пивзавод Рогань
    Украіна, 61172м. Харків, вул.Роганська. 161,

    ЗАТ Десна,
    Украіна, Чернігів, вул.Інструментальна. 20,

    Piwo produkowane jest w dwóch miejscach Charkowie i Czernihowie. Oznaczane jest z tyłu na kontrze ( z Charkowa ma nadruk X a z Czernihowa Y).
    Moje piwo było z Charkowa.

    Alk. 6,0% ±0,2%
    Ekstrakt 15%

    Smak : wyrazisty, goryczkowy
    Piana : gęsta, drobna, opada bardzo szybko
    Kolor : brunatno-czerwony
    pozdrawiam
    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
  • grzeber
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2002.05
    • 2880

    #2
    No i butelka.
    Attached Files
    pozdrawiam
    www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

    Comment

    • alstro
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2003.04
      • 166

      #3
      najlepsze piwo ciemne (jesli nie liczyc Oksamitowego od Obolonia) jakie pilem na Ukrainie, bravo dla Czerhowskiego browaru...

      Comment

      • Sven
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.09
        • 1211

        #4
        Piana super!
        Gazu średnie ilości!
        Smak przypalanego słodu i miodowy, mi niezbyt podszedł!
        Etykietka i kapsel do kolekcji, to by było na tyle!
        Celia, cerevisia et conventus.

        Comment

        • Pan_Palivec
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2003.07
          • 40

          #5
          Kolejny bardzo ciekawy piwowarski wynalazek z Ukrainy.Smak wyrazisty,kawowowo-słodowy doskonale gaszący pragnienie.Kolor - bardzo ciemny czerwony przechodzący w brunatny.
          Piana - niewielka,drobna i niestety szybkoopadająca.
          W porównaniu do znanych mi polskich piw ciemnych Czerihiwskie wypada dużo lepiej. Irish z Kormorana jest zbyt mocny - alkohol głuszy smak,zaś Jurand wydaje się być zanadto rozwodniony.
          Który polski browar zajmie sie produkcją prawdziwego piwa klasztornego???

          Comment

          • MarcinKa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.02
            • 2736

            #6
            Piwo przywiezione z Ukrainy. Butelka 0,5l. Moc 6 %, ekstrakt 15. Zapach intensywny, mocny, palono chlebowy. Piana kawowa, średnio obfita, niejednolita, szybko opada o połowę, ale reszta utrzymuje się do końca. Gazu dużo, odpowiednio. Barwa taka jak u Słowackich Tmavyh. Ciemny, ciemny brąz, pod światło czerwień. Smak wyborny. Dość wytrawne, tak w stronę stoutów. Na pierwszy plan wysuwa się palony smak, przechodzący w chlebowy. Goryczka słaba. Posmak w ustach wyraźnie palony. Smaki bardzo wyraziste i mocna. Do tego ładne, dopasowane kolorystycznie opakowanie. Moja ocena 5 (1 – 6). Gdyby smak chlebowy przechodził w mocną goryczkę było by chyba 6. Zdecydowanie polecam.
            To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

            Comment

            • kishar
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.10
              • 1691

              #7
              Kolejne z ukraiskich piw załatwionych przez znajomego.
              Kontretykieta informuje, że piwo to może być warzone także w Nikołajewie, moje pochodzi akurat z Charkowa.
              Zapach owocowo-chmielowy przyjemny.
              Piana taka sobie, bardzo szybko z niej nic nie zostaje.
              Barwa ciemna, szybko wpada w rubinowo-czerwoną.
              Dość ciekawa goryczka, z takim owocowym posmakiem, orzeżwiająca nuta na początku,przy pierwszych łykach smakowe podobne do pilsa, z czasem smak staje się bardziej charakterystyczny dla piw ciemnych, czuć elementy słodowe, wytrawne lekko palone.
              ogólnie dobre piwo warte powtórzenia.
              ocena 4.5
              Last edited by kishar; 2006-04-04, 22:34.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X