SARMAT to browar z Doniecka. Dotychczas miałem 4 etykiety: LEKKIE, JASNE, MOCNE i PSZENICZNE VIP. Ostatnio zmieniono wzory etykiet dodając miniaturki zdobytych medali - z wystaw krajowych - oraz zaczęto podawać dwujęzyczny opis na kontrze (ukraiński i rosyjski) i adres internetowy: www.sarmatbeer.com. Tam dowiedziałem się, że produkują także BEZALKOHOLOWE VIP, UKRAIŃSKIE, ŻYGULIEWSKIE, BAWARSKIE, ALEKSIEJ, PORTER, PILZNEJSKIE i KALTENBERG PILS! UWAGA: wiele z tych piw opatrzono klauzulą WYSOKOJAKOŚCIOWY PRODUKT - ŻYWE PIWO.
W tym miejscu chcę pochwalić jeszcze jedno piwo: DOBRY SZUBIN. Producent określa je jako półciemne. W szklanicy barwa ciemna. Smak inny niż wszystkie - wspaniały - pośredni między ciemnym i porterem. Uproszczone skojarzenie, to jak nasza WARKA STRONG, ale mniej słodkie. Jedyne ukraińskie, któremu daję 5! Składniki: słód jęczmienny jasny i ciemny specjalny, chmiel oraz (jakoś-nie potrafię przetłumaczyć) przygotowana woda. Na kontrze podają datę ważności - w internecie określają ją na 60 dni.
W tym miejscu chcę pochwalić jeszcze jedno piwo: DOBRY SZUBIN. Producent określa je jako półciemne. W szklanicy barwa ciemna. Smak inny niż wszystkie - wspaniały - pośredni między ciemnym i porterem. Uproszczone skojarzenie, to jak nasza WARKA STRONG, ale mniej słodkie. Jedyne ukraińskie, któremu daję 5! Składniki: słód jęczmienny jasny i ciemny specjalny, chmiel oraz (jakoś-nie potrafię przetłumaczyć) przygotowana woda. Na kontrze podają datę ważności - w internecie określają ją na 60 dni.
Comment