Piwo, w którym pobrzmiewają echa rasowego pilsa. Kolor jasnego bursztynu. Nachmielenie słabe, choć bardzo przyjemne. Czuć aromatyczne chmiele, ze zbliżoną do niemieckich pikantną, ziołową nutą. Piana bujna, ładna, na co zapewne ma wpływ udział pszenicy w zasypie. Wysycenie delikatne, zdecydowanie za niskie. W posmaku przyjemna piwnica i lekka goryczka. Butelka 0,5l z zamknięciem patentowym. Zamiast kontry jakaś dziwna nalepka mówiąca o European Quality. Zawartość ekstraktu 12%, alkoholu min. 5,2%. Strona browaru mówi o wyśmienitym słodzie, jęczmieniu i pszenicy w zasypie oraz braku pasteryzacji. Po kosmicznej, jak na warunki ukraińskie, cenie 30 hrywien spodziewałem się jednak czegoś więcej. Na pewno nie warte swojej ceny.
Mykułynećkyj, Wyszcza Proba
Collapse
X
-
Mykułynećkyj, Wyszcza Proba
Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2013-05-22, 20:41."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Tagi: brak
Related Topics
Collapse
-
Historyczny browar na Podolu, który od kilku lat eksportuje do Polski, choć w dość ograniczonym zakresie, ale są dostępne m.in. w sklepach z ukraińskimi towarami spożywczymi.
W jednym takich sklepów kupiłem tam podchodząc trochę z dystansem, bo Barley Wine (23% ekstr., 8% alk) w cenie...-
Channel: Ukraina
-
-
Ekstr. 11%, 5,1% alk.
https://brovar.org/product/lager/
Właściwie powinno być "laher" ale dziwnie to brzmi dziwnie, szczególnie że kontry mają po polsku na nasz rynek i jest nazwa lager.
Aromat - skunks (zielona butelka), słód, całość nieciekawa...-
Channel: Ukraina
-
-
Tak jak w temacie, chętnie kupię jakieś szkło/szkła do pszenicy. Najlepiej podawać ceny z wliczoną już wysyłką
-
Channel: Giełda: kupię - sprzedam - zamienię
-
-
Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.
W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.
Zaczynałem około 16:00.
Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment