Kolor słomkowy, piwo klarowne. Piana ładna, puszysta, trwała. Wysycenie bardzo wysokie. Zapach chlebowo-kwiatowy, umiarkowanie intensywny, przyjemny. W smaku wyraźne nuty miodu jasnego (lipowego?), lekka kwaskowość i goryczka ładnie zalegająca w posmaku. W tle, po ogrzaniu piwa lekkie nuty alkoholowe. Butelka 0,5l brązowa. Kapsel złoty z nazwą browaru. Zawartość ekstraktu 14,5%, alkoholu 6,5%. Smaczne, wytrawne, miodowe. Miód dodany ewidentnie przed fermentacją. Szkoda, że o miodowym charakterze piwa można dowiedzieć się dopiero na kontrze.
Riweń, Bergszłoss Żywe
Collapse
X
-
Riweń, Bergszłoss Żywe
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Tagi: brak -
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Related Topics
Collapse
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni
Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
- Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
- Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
-
Channel: Surowce
2025-02-11, 20:56 -
przez ojca Wernera przywizione, z dużą dozą ostrożności wychylone. Choć Dadek szczęścia nie miał do innych piw na miejscu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%C5%9Bwidnicka
z Rogasiem biedy...-
Channel: Piwo - konkretnie
2023-12-27, 23:48 -
-
Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...-
Channel: Niemcy
-
-
Przedstawiciel włoskiego specjału grape ale z... no właśnie... Na kranie było Birrificio PLB cokolwiek to znaczy, ale w necie odnalazłem toskańskie gospodarstwo winiarskie di Felsina, który to robi. Adres: via del Chianti, 101 - Castelnuovo Berardenga (SI).
6,5% alk. Nie wiem jak...-
Channel: Włochy
2023-02-13, 12:01 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment