Monpiër de Gherdëina, Piersëch

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12864

    #1

    Monpiër de Gherdëina, Piersëch

    Młody browar z Val Gardeny czyli znanej narciarzom doliny w Dolomitach.

    Pierwsza ciekawostka - nazwa jest z języka ladyńskiego. Ladynowie to jedna z grup retoromańskich zamieszkujących ten rejon. Jak na Górną Adygę czyli Górny Tyrol używa się tam też jęz. włoskiego i niemieckiego:



    Piwo jest warzone w Ortisei (niem. St. Ulrich; ladyński Urtijëi ).

    Na marginesie dodam, że wysyp kraftowych browarów jest w tym regionie.

    Browar warzy m.in. piwa z ciekawymi dodatkami - między innymi lokalnymi ziołami.

    Mój wybór z tego browaru padł na Piersëch. Jest to saison (5,6% alk.) warzony z dodatkiem lokalnego miodu + Schüttelbrot - rodzaj pieczywa, twarde płaskie, chrupkie:

    Schuttelbrot to płaski twardy chleb. Jest specjalnością austriackiego Tyrolu i włoskiej Addygi. Tak jak większość tutejszego pieczywa doprawia się go kozieradką błękitną lub kminkiem. Można go znaleźć w każdej winiarni, gdzie jest traktowany jak starter do chrupania.


    Chmiel lokalny.

    Aromat - belgijskie klimaty wiejskie + plus ciut siarki
    Piana - średnia, z trwałym kożuszkiem
    Barwa - żółto-słomkowa, mętna
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - przyjemny drożdżowo-chlebowy kwasek, miód właściwie niewyczuwalny, słodowa podstawa wyraźna, przyjemna łagodna ziołowa goryczka, na finiszu dość wyraźna
    Treściwość - pełne

    Piwo ciężko opisać, bo poza składem nie ma tu większych fajerwerków, a z drugiej strony mimo swego rodzaju prostoty w odbiorze piwo jest bardzo przyjemne, pijalne i po prostu smaczne. Bardzo fajne.

    Monpiër de Gherdëina, Urtijëi. 4236 osób lubi to · 13 osób mówi o tym · 447 użytkowników tu było. Biraria | Birrificio | Brauerei | Brewery Pier artejanel de Gherdëina | Birra artigianale della Val...
    Attached Files

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Nittenau [Emiliano], Samantha
    darekd
    Brauhaus Nittenau znajduje się w bawarskim Górnym Palatynacie. Oprócz piw klasycznych warzą całą serię "Kreativbiere" obejmującą piwa nie związane z bawarską tradycją piwowarską (albo tylko do niej nawiązującą).

    https://www.nittenauer-bier.de/de/produkte/kreativbiere
    ...
    2020-08-19, 22:57
  • darekd
    Herrngiersdorf, Kellerbier
    darekd
    Dolna Bawaria.

    5,1% alk.

    Aromat - chmiel ciut przed akcentami słodowymi
    Piana - wysoka, nie jest zbyt zwarta, bąbluje, ale mimo to trwała
    Barwa - zmętnione złoto
    Wysycenie - umiarkowane/łagodne, delikatnie musujące
    Smak - łagodne tony...
    2019-02-21, 00:52
  • pebejot
    Gwatemala, Antigua, 3ra Calle Poniente 4, Antigua Brewing Company
    pebejot
    Jeden z pierwszych browarów restauracyjnych w Gwatemali został otwarty w 2017 roku i tym samym wzbogacił mapę turystyczną przepięknego kolonialnego miasteczka Antigua.
    Minibrowar mieści się w samym sercu miasta, w zabytkowej kamienicy przy brukowanej uliczce.
    Wejście jest mało...
    2018-12-29, 21:32
  • Browarowerowy
    Nachmielone dropsy do refermentacji.
    Browarowerowy
    Cześć. Własnie dołączyłem do przygody piwowarstwa domowego i zamierzam w najbliższym czasie uwarzyć swoje pierwsze piwo (lager z brewkitu). Zamiast cukru używam przygotowanej z browamatora mieszanki suchego ekstraktu słodowego z glukozą. Dla nagazowania naszego lagera, dla wygody i może...
    2017-08-25, 19:21
  • leona
    Amager, The Lady of Cofitachequi
    leona
    India pale ale warzone z inspiracji Todda Boera twórcy browaru
    Fonta Flora z Północnej Karoliny, stosującego u siebie jedynie składniki występujące lokalnie.

    Nazwa odwołuje się do nieco mitycznej postaci Cofitachequi, kobiety stojącej na czele plemienia Indian zamieszkujących...
    2017-04-06, 10:32
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...