Zapap, Prodigy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19306

Zapap, Prodigy

O browarze Zapap pisałem już w wątku knajpki firmowej, więc skupię się na samym piwie. Dodam tylko, że z kranu go nie było, a jedynie z puszeczki 0.33 litra. Tę wypiłem w hostelowej kuchni, akurat dorwawszy jedyne szkło nadające się do jego wypicia (stąd plastikowe kubki na innych zdjęciach).

5,8% alk., styl india pale lager (IPL; btw zawsze wydawało mi się, że to 'I' w skrótowcu jest od imperial ) Koszt 5€ w w/w knajpce.

Piana biała, obfita, stosunkowo trwała. Nasycenie umiarkowane, drobnoziarniste bąbelki gazu. U mnie było dość mgliste, ale widziałem na Untappd, że może być bardziej przejrzyste, niemniej opalizujące. W bukiecie czuć to czym ten styl się wyróżnia (o ile uznawane jest to za styl) - cytrusowość (w tym wypadku najbardziej przerysowanego chmielu Citry) oraz mniejsza estrowość. W tym fajerwerku chmielowości jednak ciężko to wyczuć. Trzeba by porównać z ichniejszym Chick Boy Session IPA o podobnym blg, który co prawda piłem ale nie symultanicznie.
    Piwo na pewno smaczne, a cena nie jakaś odbiegająca od standartów w Bolonii. Warto!
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• e-prezes
    Włochy, Bolonia, del Pratello 31, Zapap Pratello
    e-prezes
    Miejsce w zagłębiu knajpianym w płd-zach części starego miasta. Tuż obok jest możliwe, że nie warta wspomnienia knajpka, ale w oczekiwaniu na otwarcie Zapap miło można spędzić czas.
    Sam browar Zapap mieści się poza miastem, a firma ma trzy lokale w samej Bolonii z wyszynkiem (ten...
    2023-02-09, 22:24
  • e-prezes
    Zapap, Sick Boy
    e-prezes
    W sumie przedostatnie piwo z Włoch. Z tego browaru urzekł mnie Prodigy pity już następnego dnia po Sick Boy, więc opis będzie trochę tendencyjny.

Oparcie IPA na columbusie jest uzasdnione ekonomicznie, bo daje dobre efekty goryczkowe, a aromatycznie nie jest ułomny. Piwo jednak wydaje...
    2023-02-26, 19:13
  • etman
    Piwowar nr 52
    etman
    Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.

Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

W numerze 52 :
    • Wywiad numeru Nie przetrwamy
    ...
    2025-03-13, 10:16
  • grzechubk
    Ratebeer styl, a ogolnie ?
    grzechubk
    Na portalu ratebeer.com przy ocenie piw zawsze sa dwie pozycje, ogolnie i styl. Na czym polega roznica? Czasami jest piwo ogolnie 80, a styl 35. Wytlumaczy mi ktos skad ta roznica?
    2018-12-01, 20:57
  • etman
    Piwowar nr 51
    etman
    Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
    2024-12-10, 19:48
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...