Buxton, Rain Shadow

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rafael52
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.12
    • 478

    #1

    Buxton, Rain Shadow

    Piwo w stylu Imperial Stout.
    Alkohol 11,8% obj.
    Ekstrakt ?

    Barwa: czarna, nieprzejrzysta.
    Piana: ciemnobeżowa, obfita o kremowej konsystencji, trwała.
    Zapach: średnio intensywny, głównie kawowy, lekkie nuty kakao, czekolady, pralin i ciasta czekoladowego. Alkohol dość wyczuwalny, pod koniec już intensywny i nieprzyjemny.
    Smak: piwo średnio pełne, pół wytrawne, ale dość gęste. W smaku głównie kawowe z wyraźną kwasowością od palonych słodów. Goryczka dość wysoka o charakterze espresso potęgowana przez alkohol.
    Wysycenie: dość duże, mogło by być zdecydowanie niższe.
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #2
    styl: imperial stout
    alk. 11,8%

    Najmocniejszy imperial stout Buxtona miał swoją premierę rynkową w październiku 2014 r. Długo dopracowywano recepturę, minęło osiem miesięcy rozmaitych prób i testów zanim zdecydowano się na ostateczny "kształt" piwa, które trafiło na rynek.

    KOLOR: czarna, gęsta, oleista ciecz
    ZAPACH: wspaniała głębia palonego, karmelowego słodu, z którego wydostają się aromaty suszonych owoców oblanych mnóstwem słodkiej czekolady; bardzo bogaty, bardzo intensywny, bardzo czekoladowy
    SMAK: w niezwykle słodkiej, mlecznej czekoladzie ukryte są cierpkawo-kwaskowate nuty suszonych śliwek; słodycz idealnie miesza się z owocową kwaskowatością i nutami wędzonymi uwalniając powoli coraz wyraźniejsze nuty palonego słodu przechodzące w coraz wyraźniejszą goryczkę; wyczuwalny w końcówce alkohol dodaje jeszcze piwu treściwości; rewelacyjna czekoladowo-owocowa kompozycja
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19294

      #3
      Zapach jest rzeczywiście bardziej stoutowy niż RISowy, bardziej kawowy i czekoladowy, mniej winny. Alkohol ładnie ukryty, przytłacza, ale czuć, że żywiej płynie krew
      Piana trochę mizerna, ale ogólnie bardzo smaczne i nie przegięte mimo mocy.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        ? [Gwarek], Sage
        darekd
        Nie wiem gdzie oni warzą swoje piwa, to jakaś bardzo strzeżona tajemnica chyba.

        Belgian DIPA,

        18% ekstr.,
        7,5% alk.

        Chmiele: Kohatu, Rakau i Motueka


        https://browargwarek.pl/beer-type/contrasts-sage/

        Aromat - głównie chmielowy...
        2025-01-14, 00:37
      • Javox
        Buxton, King Slayer
        Javox
        Double IPA z alko 8.0%

        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
        Lacing - sporo drobnego.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony, blady pomarańczowy.
        Aromat - cytrusy, tropiki, liczi, melon.
        Smak - słodkawe i coraz słodsze z czasem, cytrusy, tropiki,...
        2024-02-21, 18:56
      • Javox
        Buxton, Future Reference
        Javox
        DDH Pale Ale
        Chmiele: Azacca, Cashmere, Styrian Wolf & Dragon

        Alko 5,5%

        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
        Lacing - trochę było.
        Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
        Gaz - średni.
        Aromat - cięższa egzotyka,...
        2022-02-09, 19:59
      • darekd
        Kousek Piva, Kousek Stoutu
        darekd
        Liberecki browarek, o którym więcej tu:


        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ar-kousek-piva

        Imperialny stout
        ekstr. 20%
        alk. 7,5%
        50 IBU
        ...
        2022-01-08, 23:09
      • Javox
        Buxton, Impatience
        Javox
        Kveik Oat IPA ze środkowej Anglii.
        Alko 4,4%

        Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka a w końcu obwódka.
        Lacing - trochę było.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony jasno żółto pomarańczowy.
        Aromat - cytrusy i lekkie kwejki plus kwiaty, woda...
        2021-03-19, 15:11
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...