Hobsons, Twisted Spire

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

Hobsons, Twisted Spire

Blonde Ale, czyli lekki angielski ejl, o zawartości alkoholu 3,6%. Chmielony odmianami Hersbruker, Fuggles i First Gold. Nazwa piwa wywodzi się od charakterystycznej zakręconej iglicy (twisted spire) kościoła Najświętszej Marii Dziewicy (tu do obejrzenia) w Cleobury Mortimer, skąd też pochodzi browar Hobsons.

Barwa słomkowa w kierunku jasnozłotej. Klarowna.
    Biała, niewysoka od samego początku piana. Opada do szumowinki po dwóch minutach.
    Niezbyt wydatny aromat. Nieznaczna słodowość i delikatny trawiasty chmiel w dalszym tle.
    Smak bardzo skromny, sprawia wrażenie zbyt wodnistego. Pomimo zastosowania trzech chmieli goryczka mikra, szybko umyka. Jest jakaś tam subtelna trawiasto-ziołowa nuta chmielowa i bardzo, bardzo cieniutkie odcienie słodowe.
    Nagazowanie wyjątkowo niskie. Jak dla mnie pogłębia tylko marazm profilu.
    Opakowanie jest chyba niestety najjaśniejszym (obok oczywiście barwy ) elementem całości. Przeźroczysta butelka z estetyczną etykietą, na której rzeczona iglica w aureoli. Do tego rzucająca się w oczy biała owijka z Union Jackiem, obejmująca także kapsel. Na kontrze pomocnik degustacyjny i krótkie nawiązanie do nazwy piwa.

Słabe piwo. Najsłabsze z Hobsonsa jakie miałem okazję pić. Pomimo tego, że blond ale jest dość dyskretnym stylem, to takie cienkusze jak ten są już pewną przesadą. 6 w skali 1-10 i chyba przy okazji wybiorę się do kościoła NMP w Cleobury Mortimer. Może mnie bardziej zakręci.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

• darekd
    Hiszpania, Barcelona, Carrer de Provença 365, Espiga Craft Beer Shop
    darekd
    Espiga, to znany kataloński browar kraftowy działający od 2011 r. Jego piwa są dostępne w różnych miejscach w Barcelonie, ale ich głównym miejscem jest sklep położony ok. 500 metrów od kościoła Sagrada Família.

Przyjemna obsługa, dużo lodówek, dodatkowo bodaj 4 nalewaki...
    2025-01-02, 01:56
  • dadek
    Belgia, Gent, Vrijdagmarkt 50, Dulle Griet
    dadek
    Piwiarnia na największym placu w Gent szczycąca się ofertą 500 piw. Oczywiście nie lanych (bo tych jest 10) ale butelkowych. Szczycą się również otwarciem podwojów już w 1978 roku, jednak tradycją nawiązują do wcześniejszych wieków gdy to na piwo wpadali wozacy dostarczający produkty...
    2024-10-03, 20:34
  • Javox
    Shepherd Neame, Hatherwood Twisted Knots
    Javox
    Koncernowo kraftowa fantazja na AIPA. Alko 5,5 % i IBU 46.

W składzie chmiele w sporej ilości takie jak Hercules, Columbus, Chinook, Cascade i Amarillo.

Piana - średnia i opadła do cienkiej warstewki.
    Lacing - sporo.
    Barwa - bursztyn.
    Gaz - średni....
    2018-07-28, 18:09
  • wpadzio
    Belhaven, Super Twisted IPA
    wpadzio
    W tak zwanej kraftowej serii browaru Belhaven pojawił się kilka miesięcy temu kolejny wypust. Super Twisted IPA to mocniejsza mutacja Twisted Thistle IPA, mająca 7% alkoholu. Cztery amerykańskie chmiele: Centennial, Chinook, Cascade i Columbus mają nadać mocny cytrusowy i żywiczny charakter,...
    2016-11-27, 15:30
  • dadek
    Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle
    dadek
    Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
    2023-10-06, 00:10
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...