styl: American pale ale
alk. 5,4%
Beavertown to w londyńskim cockneyu określenie dzielnicy De Beauvoir, znanej z wiktoriańskich pubów, browarów, a nieco później z tętniącego tu rock'n'rolla. To tutaj Logan Plant, syn znanego frontmana z Led Zeppelin (sam zresztą robiący karierę muzyczną z grupą Sons of Albion) wpadł na pomysł otwarcia craftowego browaru. Natchnęła go podróż po Stanach. Wspomina, jak po jednym z koncertów na Brooklynie został przez lokalną hipsterkę zaciągnięty do pubu, gdzie lało się craftowe piwo. W grudniu 2011 r. otworzył własny brewpub Duke's Brew and Que, w którym jednocześnie został piwowarem. W kącie knajpianej kuchni stanęła mała warzelnia 6,5hl (4 barrels). Pierwsze piwa, inspirowane amerykańskim craftem - IPA, black IPA i dymiony porter - początkowo były dostępne tylko z beczki w pubie, ale wkrótce zaczęto je butelkować. Interes się rozwijał i zaczęło w pubie brakować miejsca, więc w marcu 2013 r. Logan zdecydował o przeprowadzce na Fish Island. Warzelnia pozostała ta sama, ale objętość fermentowni zwiększono pięć razy. Podstawowa oferta browaru wzbogaciła się o piwa kwaśne i starzone w beczkach. Maj 2014 r. to kolejna przeprowadzka, do Tottenham Hale. Tutaj stanęła już nowa warzelnia 50hl, a stary 6,5hl sprzęt posłużył do tego, co wszyscy lubimy najbardziej - odjechanych piwnych eksperymentów w ramach Alpha Series.
Jednym z podstawowych piw w ofercie jest amerykańskie pale ale Gamma Ray - sesyjne ale buchające tropikalną owocowością, warzone z użyciem potężnych ilości chmielu na aromat - Columbus, Bravo, Amarillo, Citra i Calypso. Piwo ma 55 IBU.
BARWA: ciemnozłoty, wpadający w pomarańcz, wysokie zmętnienie
ZAPACH: mocne uderzenie egzotycznej rześkości - mango, maracuja, ananas
SMAK: bardzo intensywny aromat owoców egzotycznych (kontynuacja nut zapachowych) oraz cytrusów (grejpfrut) zderza się z wyrazistą goryczką, o nieco ściągającym, ziemistym, taninowym charakterze; z czasem wyczuwalna staje się baza słodowa, która - co ciekawe - oprócz nut zbożowych, chlebowych, wnosi też nietypową w tym piwie kwaskowatość, a nawet wrażenie słoności
alk. 5,4%
Beavertown to w londyńskim cockneyu określenie dzielnicy De Beauvoir, znanej z wiktoriańskich pubów, browarów, a nieco później z tętniącego tu rock'n'rolla. To tutaj Logan Plant, syn znanego frontmana z Led Zeppelin (sam zresztą robiący karierę muzyczną z grupą Sons of Albion) wpadł na pomysł otwarcia craftowego browaru. Natchnęła go podróż po Stanach. Wspomina, jak po jednym z koncertów na Brooklynie został przez lokalną hipsterkę zaciągnięty do pubu, gdzie lało się craftowe piwo. W grudniu 2011 r. otworzył własny brewpub Duke's Brew and Que, w którym jednocześnie został piwowarem. W kącie knajpianej kuchni stanęła mała warzelnia 6,5hl (4 barrels). Pierwsze piwa, inspirowane amerykańskim craftem - IPA, black IPA i dymiony porter - początkowo były dostępne tylko z beczki w pubie, ale wkrótce zaczęto je butelkować. Interes się rozwijał i zaczęło w pubie brakować miejsca, więc w marcu 2013 r. Logan zdecydował o przeprowadzce na Fish Island. Warzelnia pozostała ta sama, ale objętość fermentowni zwiększono pięć razy. Podstawowa oferta browaru wzbogaciła się o piwa kwaśne i starzone w beczkach. Maj 2014 r. to kolejna przeprowadzka, do Tottenham Hale. Tutaj stanęła już nowa warzelnia 50hl, a stary 6,5hl sprzęt posłużył do tego, co wszyscy lubimy najbardziej - odjechanych piwnych eksperymentów w ramach Alpha Series.
Jednym z podstawowych piw w ofercie jest amerykańskie pale ale Gamma Ray - sesyjne ale buchające tropikalną owocowością, warzone z użyciem potężnych ilości chmielu na aromat - Columbus, Bravo, Amarillo, Citra i Calypso. Piwo ma 55 IBU.
BARWA: ciemnozłoty, wpadający w pomarańcz, wysokie zmętnienie
ZAPACH: mocne uderzenie egzotycznej rześkości - mango, maracuja, ananas
SMAK: bardzo intensywny aromat owoców egzotycznych (kontynuacja nut zapachowych) oraz cytrusów (grejpfrut) zderza się z wyrazistą goryczką, o nieco ściągającym, ziemistym, taninowym charakterze; z czasem wyczuwalna staje się baza słodowa, która - co ciekawe - oprócz nut zbożowych, chlebowych, wnosi też nietypową w tym piwie kwaskowatość, a nawet wrażenie słoności
Comment