Beavertown, Neck Oil

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #1

    Beavertown, Neck Oil

    styl: American pale ale
    alk. 4,3%

    Logan Plant nie boi się odjechanych eksperymentów. Zwłaszcza po wizycie w browarze Dogfish w grudniu 2012 r., gdzie zobaczył, jak można bawić się piwem. Tak narodziła się koncepcja małych, eksperymentalnych warek piwnych Alpha Series. W kolejce ustawiły się: imperialne stouty starzone w beczkach, piwa kwaśne (berliner weisse, london sour), gose, imperial brown ale, a nawet Ancient Egyptian Ale. W marcu 2013 r. do dębowych beczek po whisky trafiło pierwsze piwo - stout imperialny Heavy Water. Kolejnym był london sour w beczkach po winie. Zaczęły pojawiać się bardziej szalone pomysły, np. uwarzenie jęczmiennego szampana na francuskich drożdżach z fermentującym sokiem jabłkowym.
    Jeszcze jednym rewolucyjnym posunięciem Logana było puszkowanie piwa. Nawiązując do ducha craftu ze Stanów - i na przekór wszystkim nudnym tradycjom - piwa Beavertown trafiły do puszek z drapieżną grafiką, a do sieci trafiły argumenty o wyższości puszki nad butelką. Rewolucja na całego!
    Warto wspomnieć też, że szef Beavertown chętnie współpracuje z innymi browarami rzemieślniczymi szukając inspiracji i sposobów na realizację swoich szalonych pomysłów (np. uwarzenie gose w kolaboracji z norweskim Lervig, pomarańczowego saisona z hiszpańskim Naparbier, owocowego saisona z Mikkellerem, czy kwaśnego soura z amerykańską Koną).
    Kolejnym testowanym piwem Beavertown jest APA, nazwana "session IPA". Praca nad recepturą trwała w sumie kilka miesięcy. Logan chciał oddać hołd swojemu ulubionemu lokalnemu, klasycznemu Black Country Bitter - stworzyć coś równie lekkiego, pijalnego. Ale - jak sam mówi - jeśli raz wszedłeś pod prąd, trudno zawrócić z tej drogi. Dla podbicia świeżości piwa ograniczono do minimum udział słodu (użyto nawet bardzo jasnej odmiany Super Pale), za to dowalono chmielu - Columbus, Centennial, Simcoe, Amarillo, Galaxy i Mosaic - zachowując goryczkę na bezpiecznym poziomie IBU 45.

    BARWA: słomkowa, silne zmętnienie
    ZAPACH: intensywne owoce egzotyczne - maracuja, mango, ze słodkimi cytrusami - mandarynki, trochę cierpkawego grejpfruta
    SMAK: jednorodnie chmielowy profil przy braku słodowego ciała; nachmielenie intensywne, ale delikatne z naciskiem na aromat cytrusowy - cytryna, delikatny grejpfrut (bez nadmiaru goryczy), słodka mandarynka, nieco łagodnych nut waniliowych, do tego wyrazista, ale nieprzytłaczająca cytrusowa goryczka dobrana idealnie tak, aby przy braku słodowej kontry piwo nie utraciło pijalności
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6471

    #2
    Beavertown Brewery (Heineken)

    RB podaje jako właściciela lub udziałowca Heineken.
    Ale piwo jest bardzo przyjemne do częstszego kontaktu.

    Alko tak jak było 4,3%. IBU podane na stronie 35.

    Piana - na dłużej cienka ale pełna warstewka.
    Lacing - trochę było.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony jasny żółty.
    Aromat - cytrusy i zioła.
    Smak - nie za słodkie, cytrusowość bliżej cytrynowej, trochę ziół, raczej mała ale w całości fajna goryczka.

    Tak jak pisałem wcześniej było bardzo dobre.
    Attached Files

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Javox
      Beavertown, Heavy Gravity
      Javox
      Hazy IPA z alko 6.5% (IBU 35).
      Chmiele: Talus, Strata.

      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
      Lacing - trochę było.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglony, blady żółty.
      Aromat - cytrusy i tropiki.
      Smak - słodkawe, cytrusy, pomarańcza, egzotyka,...
      2024-03-19, 23:51
    • darekd
      Renton, Lola
      darekd
      Kraftowy browar z miasta Fano w regionie Marche

      Saison z szałwią i kolendrą

      13,5% ekstr.
      5,5% alk

      https://www.birrificiorenton.it/lola-eng

      Aromat - na początku kwaskowo-cierpkie owoce, które przypominają mi pigwę, jest ziarnisty słód, potem...
      2024-08-30, 21:11
    • darekd
      Maians, Espiga Crescent Moon
      darekd
      Nowoczesny rzemieślniczy browar z katalońskiego Sant Llorenç d'Hortons pod Barceloną, o którym pisał Wpadzio:

      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...spiga-pale-ale

      Właściwie to wszystkie ich piwa to marka Espiga, tak że kojarzy się to z nazwą browaru.

      Określone...
      2023-06-18, 22:22
    • Javox
      Beavertown, Lupuloid IPA
      Javox
      IPA z północnych przedmieść Londynu. Alko 6,7% i IBU 55.
      W składzie chmiele: Columbus, Citra, Mosaic, Ekuanot.

      Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
      Lacing - sporo, prawie pełne krążkowanie.
      Barwa - zamglony, opalizujący żółto pomarańczowy....
      2018-10-14, 17:34
    • Dreamer
      Beavertown, Sapling IPA
      Dreamer
      Sapling to New England IPA fermentowane szczepem drożdży London Fog dającym miękki owocowy aromat i nieco łagodnej słodyczy. Aby było jak najbardziej owocowo do kotła wrzucono sporo odmian chmielu dających aromaty owoców tropikalnych, dwie wiodące - australijską Enigmę i Galaxy, a poza...
      2018-10-04, 19:51
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...