Buxton, Wolfscote

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    Buxton, Wolfscote

    styl: sour ale
    alk. 3,3%

    Piwa kwaśne (sour) stały się modne na brytyjskiej scenie craft w 2013 r. w ślad za trendami, które wędrują zza oceanu (brytyjska blogosfera piwna okrzyknęła nawet rok 2013 rokiem sour ale). Niewiele browarów bierze się za ten styl ponieważ jest pracochłonny, efekt końcowy nigdy nie jest do końca przewidywalny, a sam produkt trafia raczej do niszowego odbiorcy. Spośród kilku brytyjskich browarów warzących sour ale, Buxton uznany jest za jeden z najlepszych. Co więcej, chyba jako jedyni (albo bardzo nieliczni) ważą ciemnego sour ale. To właśnie testowany "Wolfscote" - kwaśne piwo warzone bez udziału chmielu, za to z dobrą kontrą palonego słodu. Piwo warzone od lata 2013 r. Nazwa pochodzi od jednej z malowniczych dolin Peak District, w okolicy Buxton.

    KOLOR: ciemnobrązowy
    ZAPACH: w ostrą, octową kwaśność wkomponowany jest aromat palonego słodu
    SMAK: intensywna kwaśność, ale przyjemna, orzeźwiająca o czystym cytrynowym odcieniu, bez żadnych nieprzyjemnych octowych nut, dopełniona czającym się w tle wątkiem palonego słodu; po pewnym czasie słód zostaje stłumiony, pozostają tylko subtelniejsze nuty palonych orzechów, które połączone z intensywną, ale czystą kwaśnością cytrynową, dają bardzo orzeźwiające i pijalne piwo.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
Przetwarzanie...
X