styl: sour ale
alk. 3,3%
Piwa kwaśne (sour) stały się modne na brytyjskiej scenie craft w 2013 r. w ślad za trendami, które wędrują zza oceanu (brytyjska blogosfera piwna okrzyknęła nawet rok 2013 rokiem sour ale). Niewiele browarów bierze się za ten styl ponieważ jest pracochłonny, efekt końcowy nigdy nie jest do końca przewidywalny, a sam produkt trafia raczej do niszowego odbiorcy. Spośród kilku brytyjskich browarów warzących sour ale, Buxton uznany jest za jeden z najlepszych. Co więcej, chyba jako jedyni (albo bardzo nieliczni) ważą ciemnego sour ale. To właśnie testowany "Wolfscote" - kwaśne piwo warzone bez udziału chmielu, za to z dobrą kontrą palonego słodu. Piwo warzone od lata 2013 r. Nazwa pochodzi od jednej z malowniczych dolin Peak District, w okolicy Buxton.
KOLOR: ciemnobrązowy
ZAPACH: w ostrą, octową kwaśność wkomponowany jest aromat palonego słodu
SMAK: intensywna kwaśność, ale przyjemna, orzeźwiająca o czystym cytrynowym odcieniu, bez żadnych nieprzyjemnych octowych nut, dopełniona czającym się w tle wątkiem palonego słodu; po pewnym czasie słód zostaje stłumiony, pozostają tylko subtelniejsze nuty palonych orzechów, które połączone z intensywną, ale czystą kwaśnością cytrynową, dają bardzo orzeźwiające i pijalne piwo.
alk. 3,3%
Piwa kwaśne (sour) stały się modne na brytyjskiej scenie craft w 2013 r. w ślad za trendami, które wędrują zza oceanu (brytyjska blogosfera piwna okrzyknęła nawet rok 2013 rokiem sour ale). Niewiele browarów bierze się za ten styl ponieważ jest pracochłonny, efekt końcowy nigdy nie jest do końca przewidywalny, a sam produkt trafia raczej do niszowego odbiorcy. Spośród kilku brytyjskich browarów warzących sour ale, Buxton uznany jest za jeden z najlepszych. Co więcej, chyba jako jedyni (albo bardzo nieliczni) ważą ciemnego sour ale. To właśnie testowany "Wolfscote" - kwaśne piwo warzone bez udziału chmielu, za to z dobrą kontrą palonego słodu. Piwo warzone od lata 2013 r. Nazwa pochodzi od jednej z malowniczych dolin Peak District, w okolicy Buxton.
KOLOR: ciemnobrązowy
ZAPACH: w ostrą, octową kwaśność wkomponowany jest aromat palonego słodu
SMAK: intensywna kwaśność, ale przyjemna, orzeźwiająca o czystym cytrynowym odcieniu, bez żadnych nieprzyjemnych octowych nut, dopełniona czającym się w tle wątkiem palonego słodu; po pewnym czasie słód zostaje stłumiony, pozostają tylko subtelniejsze nuty palonych orzechów, które połączone z intensywną, ale czystą kwaśnością cytrynową, dają bardzo orzeźwiające i pijalne piwo.