styl: saison
alk. 6,3%
Ubiegły rok 2014 upłynął w brytyjskim crafcie pod znakiem piwa saison. Nowe wypusty APA czy IPA nie budzą już takich emocji, a powstające jak grzyby po deszczu małe browary rzemieślnicze skwapliwie sięgają po nowości. Tym bardziej, że saison to dość wdzięczny styl dla rzemieślniczych eksperymentów. Jak wiadomo, z założenia jest to piwo dość lekkie, warzone z większym udziałem chmielu, a przede wszystkim rozmaitych przypraw, które zagwarantować miały trwałość i orzeźwienie w czasie gorącego lata. A ponieważ warunki w gospodarstwach, w których przygotowywano piwo dalekie były od sterylnych, to do brzeczki dostawały się i dzikie drożdże, i bakterie mlekowe, dając w efekcie charakterystyczny dla tego stylu posmak drożdżowy. Dziś to szerokie pole do popisu dla rzemieślników, którzy wskrzesili ten wymarły właściwie styl piwa.
Saison od Buxtona uwarzony latem 2013 r. był jednym z pierwszych piw w tym stylu na Wyspach. Browar nazywa swoje piwo "new world saison" wskazując, że do produkcji użyto nowych odmian chmielu (znajdziemy tu Galaxy, Cascade i Sorachi Ace).
KOLOR: złoty, mocne zmętnienie
ZAPACH: drożdże przeplatają się z intensywną owocową egzotyką - mango, ananas i bananowe estry; w efekcie mamy tu słodką owocowo-korzenną kompozycję
SMAK: początek to mocne orzeźwienie kwaskowatych cytrusów (cytryna, pomarańcze), z których pomału wyłania się coraz intensywniejsza grejpfrutowo-żywiczna goryczka; z upływem czasu w cytrusowo-goryczkowym profilu pojawiają się estry owocowe (banany, przyprawy korzenne), wzmacniane cały czas aromatami żywicznymi i obecną przez cały czas lekką słodkawą nutą droźdżową.
alk. 6,3%
Ubiegły rok 2014 upłynął w brytyjskim crafcie pod znakiem piwa saison. Nowe wypusty APA czy IPA nie budzą już takich emocji, a powstające jak grzyby po deszczu małe browary rzemieślnicze skwapliwie sięgają po nowości. Tym bardziej, że saison to dość wdzięczny styl dla rzemieślniczych eksperymentów. Jak wiadomo, z założenia jest to piwo dość lekkie, warzone z większym udziałem chmielu, a przede wszystkim rozmaitych przypraw, które zagwarantować miały trwałość i orzeźwienie w czasie gorącego lata. A ponieważ warunki w gospodarstwach, w których przygotowywano piwo dalekie były od sterylnych, to do brzeczki dostawały się i dzikie drożdże, i bakterie mlekowe, dając w efekcie charakterystyczny dla tego stylu posmak drożdżowy. Dziś to szerokie pole do popisu dla rzemieślników, którzy wskrzesili ten wymarły właściwie styl piwa.
Saison od Buxtona uwarzony latem 2013 r. był jednym z pierwszych piw w tym stylu na Wyspach. Browar nazywa swoje piwo "new world saison" wskazując, że do produkcji użyto nowych odmian chmielu (znajdziemy tu Galaxy, Cascade i Sorachi Ace).
KOLOR: złoty, mocne zmętnienie
ZAPACH: drożdże przeplatają się z intensywną owocową egzotyką - mango, ananas i bananowe estry; w efekcie mamy tu słodką owocowo-korzenną kompozycję
SMAK: początek to mocne orzeźwienie kwaskowatych cytrusów (cytryna, pomarańcze), z których pomału wyłania się coraz intensywniejsza grejpfrutowo-żywiczna goryczka; z upływem czasu w cytrusowo-goryczkowym profilu pojawiają się estry owocowe (banany, przyprawy korzenne), wzmacniane cały czas aromatami żywicznymi i obecną przez cały czas lekką słodkawą nutą droźdżową.