Wild Beer, Bliss

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #1

    Wild Beer, Bliss

    styl: Belgian ale
    alk. 6,0%

    Chłopaki z Wild Beer mają totalnego kręćka na punkcie drożdży. Warzenie piwa w sposób tradycyjny (z użyciem standardowych drożdży Saccharomyces) ich nie bawi, ponieważ jest zbyt ułożone i przewidywalne. Zainspirowani belgijskimi lambikami, sami wyhodowali szczepy drożdży dzikich, które wykorzystują w swoich piwach (choć trzeba przyznać, że niektóre nowe propozycje, np. IPA, warzone są na drożdżach tradycyjnych). W oparciu o wcześniejsze doświadczenia z cydrami, Cooper i Ellis wiedzieli, że na skórkach jabłek z okolicznych sadów jest cała flora potrzebna do fermentacji - dzikie drożdże i bakterie. Metodą licznych prób i błędów udało im się zastosować stare winiarskie metody do produkcji piwa - zebrane jabłka są szatkowane i wrzucane bezpośrednio do brzeczki, a mikroorganizmy zgromadzone na skórkach rozpoczynają fermentację. Efekt fermentacji jest następnie bazą do całej masy piwnych eksperymentów.
    Jednym z takich eksperymentalnych piw jest testowany Bliss. To brzoskwiniowy saison z garścią przypraw korzennych przeznaczony do spożycia w okresie jesienno-zimowym (co jest niejako zaprzeczeniem stylu saison - orzeźwiającego piwa na upalne lato). Do kotła trafiło 50kg pieczonych brzoskwiń (już po zakończonej fermentacji) i specjalnie dobrane przyprawy. Piwo fermentowano spontanicznymi Brettami (jak się domyślam - oprócz własnych, lokalnych dzikusów).

    KOLOR: miedziany, spore zmętnienie
    ZAPACH: główne uderzenie to słodkie przyprawy korzenne znane z piw świątecznych (gałka muszkatołowa i imbir), do tego dochodzą słodkie owocowe nuty brzoskwiniowe i lekka cierpkość drożdżowa
    SMAK: zaskakujące przeciwieństwo zapachu - nie ma śladu słodyczy, jest za to wyrazista owocowa kwaskowatość, nuta owocowa (brzoskwinie) ginie pod ciężkim aromatem przypraw korzennych; w tym kwaskowato-korzennym bukiecie pojawiają się z czasem dzikie, stajenne nuty droźdżowe i lekka cierpkość, a w końcówce - smaczna karmelowa słodowość, kompletnie zaskakująca kompozycja smakowa - kwaskowata i korzenna zarazem - ale dojrzała, dopracowana, spójna - przekonuje o wysokim kunszcie tych, którzy to piwo warzyli.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Dreamer; 2015-04-21, 16:24.
    Blog: Piwna Brytania

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Czechy, Dolní Dunajovice, Mlýnská, Pivovar Wild Creatures
    dadek
    To bez wątpienia najbardziej oryginalny i jedyny taki browar w České Republice. Małżeństwo Jitka i Libor Ilčíkoví z piwami Wild Creatures dali się po raz pierwszy poznać polskim spijaczom sztosów na festiwalu Beer Geek Madness w listopadzie 2019 roku. Wtedy to odbywał się on pod hasłem...
    2022-09-08, 02:08
  • Petitpierre
    Fortuna, Fortunatus Wild Ale Peach
    Petitpierre
    W zapachu brzoskwinia, trochę cukru kandyzowanego, konia nie ma, może źrebię, konia-ku też brak, nuta dolna więcej brzoskwini, w smaku brzoskwinia również, ale herbata brzoskwiniowa, goryczka dość wysoka i taniczna. Takie piwo owocowe, beczki ani pół, dzikości ledwo co. a 21 zł jest. Never...
    2025-02-14, 11:03
  • Javox
    Pinta Barrel, Rose Wild Ale
    Javox
    Butelka 375 ml, alko 6.5%.

    Dodatki: naturalne soki NFC (not from concentrate): wiśnia, czarna porzeczka, aronia.
    Chmiel - Lubelski.

    Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
    Lacing - nie za dużo.
    Gaz - średni.
    Barwa - mętny, blady czerwony....
    2024-11-22, 16:38
  • Javox
    Wild Beer, Under the Sun
    Javox
    Hazy IPA z alko 4.7%

    Chmiele: Eldorado, Sabro Cryo, Talus, Idaho 7 Cryo i CryoPOP.

    Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
    Lacing - krążki.
    Gaz - średni.
    Barwa - lekko zamglony, jaśniejszy żółto-pomarańczowy.
    Aromat - cytrusy...
    2024-08-11, 22:38
  • Javox
    Wild Beer, Mile Maker
    Javox
    Oat Pale Ale - New England / Hazy
    Chmiele: Citra I Simcoe
    Alko 4.5%

    Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
    Lacing - nie za dużo.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
    Aromat - cytrusy, pomarańcza, żółte jabłko....
    2024-04-07, 14:31
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...