Wild Beer, Wineybeest

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    Wild Beer, Wineybeest

    styl: imperial stout
    alk. 11,0%

    Testowane piwo to aktualnie największy rarytas Wild Beer - jest to specjalna edycja najwyżej ocenianego piwa tego browaru - imperial stoutu Wildebeest - dodatkowo starzona w beczkach po winie. Receptura kawowo-czekoladowo-waniliowego imperial stoutu, warzonego z udziałem ziaren kakao odmiany Valrhona i świeżo palonej kawy kolumbijskiej powstawała w konsultacjach ze specjalistami od czekolady i kawy, a wisienką na torcie było dorzucenie do kotła 500 lasek wanilii. Niedużą część tego stoutu przechowano przez okres 9 miesięcy w dwóch dębowych beczkach po burgundzkim Pinot Noir. W sumie wyprodukowano 500 butelek tego piwa. Testowane piwo pochodzi z jedynej jak dotąd zabutelkowanej partii, która trafiła na rynek w styczniu 2015 r.

    BARWA: ciemnobrunatna
    ZAPACH: szorstkie, kwaskowate nuty winne łagodzone są przez wytrawne, ziemiste akcenty drewna i skóry; towarzyszy im wyraźnie wyczuwalna słodka nuta wanilii; w końcówce pojawia się mocna kawowa paloność
    SMAK: winny, owocowy profil smakowy, wzbogacony o wykwintne akcenty skóry i drewna; od samego początku winne nuty owocowe, kwaskowate, cierpkawe, przenikają się z mocną palonością kawową - kwaskowatość przechodzi pomału w wyrazistą paloność, a całość otulona jest miękkim aromatem waniliowym; początkowo ostry, nieułożony profil smakowy z czasem ulega złagodzeniu wraz z wyłanianiem się szlachetniejszych, aksamitnych nut wanilii, drewna, skóry; wanilia nasila się, smak staje się słodszy, w końcu pojawia się słodka czekolada; mimo to do samego końca piwo pozostaje bardzo winne, i tylko szkoda, że winna kwaskowatość przyćmiewa tu typowe nuty imperialnego stoutu.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
Przetwarzanie...
X