Camden Town, Hells Lager

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    Camden Town, Hells Lager

    styl: helles
    alk. 4,6%

    Browar Camden Town został założony w lipcu 2010 r. przez Australijczyka, 37-letniego Jaspera Cuppaidge'a w Londynie. Chłopak pochodzi z rodziny piwowarskiej - jego dziadek był właścicielem browaru i 60 pubów. Po przyjeździe do Anglii w 1997 r. Jasper utknął na dłużej w Londynie, bo... spóźnił się na samolot do domu. Pracował w pubie, ale marzyła mu się własna knajpa. W 2006 r. przejął niewielki pub, który nazwał The Horseshoe, ulepszył menu, ale przede wszystkim w piwnicy zaczął warzyć piwo. Niebywały sukces, jaki odniósł, zawdzięcza - jego zdaniem - temu, że od samego początku ograniczył się do bardzo wąskiej oferty piw, za to udoskonalanej do perfekcji. A trzon piwnej oferty stanowił lager! Po uruchomieniu w 2010 r. browaru Camden Town nic się nie zmieniło - do dziś podstawowa oferta to cztery piwa: lager, pale ale, stout i wit, a wcześniej pszenica (czy to nam przypadkiem nie przypomina oferty dowolnego polskiego browaru restauracyjnego?). Mimo tak klasycznego produktu, Camden jest dzsiaj czwartym największym browarem w Londynie (spośród aktualnie działających 48!) i sprzedaje 750 hl piwa/tydz.
    Sytuacja to dość kuriozalna, kiedy sztandarowym produktem jednego z najlepiej rozpoznawalnych brytyjskich browarów craftowych, prekursora rewolucji craftowej w UK, browaru zdobywającego rokrocznie najwyższe uznanie konsumentów i blogerów piwnych jest... LAGER. Właściciel browaru, Jasper Cuppaidge, od samego początku wiedział, że będzie warzył właśnie lagera. To jego ulubiony styl przypominający mu Australię, poza tym tego piwa dobrej jakości brakowało mu w Anglii (poza importami). Do dziś lager jest koniem pociągowym całego biznesu, stanowiąc 60% całej produkcji. 
    "Hells" w nazwie piwa ma oznaczać zbitkę bawarskiego hellesa z nadreńskim pilsem. Piwo warzone jest na słodzie pilzneńskim, chmielone odmianami Perle i Hallertauer.

    BARWA: słomkowa
    ZAPACH: mało intensywny, delikatnie słodowy z lekką chmielową nutą siana
    SMAK: profil smakowy rzeczywiście jest idealnie czysty, ale i przy okazji pusty jak w eurolagerze z marketu; no, jest tu, powiedzmy, jakaś dobrze ukryta nuta szlachetnego, ziołowego aromatu chmielowego, jest też jeszcze głębiej schowana słodowa chlebowość, ale wszystko to szczelnie opatulone grubym płaszczem wodnistości! Kojarzy mi się z takimi trochę lepszymi egzotycznymi lagerami do szybkiego wypicia w upalne dni.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6410

    #2
    W UK to piwo cieszy się pewną estymą... ale dlaczego?

    Piana - średnia i opada do niepełnej warstewki.
    Lacing - niewiele.
    Barwa - słomka.
    Gaz - średni.
    Aromat - zbożowość, lekko kwaskowa.
    Smak - Słodkawa zbożowość, lekka goryczka.

    Ogólnie nawet OK. Powiedzmy... lekki lagerek
    Attached Files

    Comment

    • Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6410

      #3
      To już trochę czasu minęło i trza lekko zaktualizować szeroki opis kolegi Dreamer.

      ..."W grudniu 2015 r. ogłoszono, że AB InBev przejmie Camden Town..."

      Ale piwo nie jest złe i pije się je dobrze...

      Jest rześka zbożowość, spora goryczka (29 IBU) i nuty dopasowanych chmieli niemieckich (Perle i Hallertauer Tradition).
      Attached Files

      Comment

      Przetwarzanie...
      X