Marble, Brew 900

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #1

    Marble, Brew 900

    styl: Belgian strong ale
    alk. 9,0 %

    Interpretacja belgijskiego tripla przygotowana z okazji 900. warki uwarzonej w nowym browarze (po przeprowadzce z pubu). Prace nad piwem ruszyły w styczniu br. Matthew Howgate, główny piwowar Marble, dołożył starań, aby możliwie wiernie odtworzyć belgijską recepturę i... napotkał trudności. Jednym z etapów powstawania piw tego typu jest dodanie do kotła, obok chmielu, sporych ilości kandyzowanego cukru. Okazało się, że cukier, zamiast się rozpuścić, bardzo szybko zbił się w twardą skorupę. Problem rozwiązano w ten sposób, że najpierw rozpuszczono cukier w mniejszej ilości gorącej brzeczki pobranej z kadzi, ale Matt takim obejściem tematu nie był usatysfakcjonowany. Koniec końców piwo zostało przefermentowane szczepem drożdży belgijskich otrzymanych z browaru Achouffe. Do sprzedaży trafiło pod koniec marca.

    BARWA: ciemnozłota
    ZAPACH: dominuje słodka, syropowata słodowość kontrowana kwaskowatą drożdżowością, w tle delikatnie przewijają się jakieś kwiaty, owoce, ale ogólnie - trochę za słodko
    SMAK: bardzo słodko - dosłownie czuć te kilogramy cukru kandyzowanego rozpuszczone w brzeczce i ciężką, melasowatą słodowość, która z czasem oddaje nieco pola lżejszym nutom kwiatowym, a nawet orzeźwiającym, kwaskowatym owocom (brzoskwinie); całość robi się dość znośna, ale brakuje tu nachmielenia, albo chociaż powszechnych w triplach nut korzennych - jeśli dodamy do tego bardzo słabe nagazowanie (też nie do końca nawiązujące do stylu) - to otrzymamy ulepkowaty słodowo-owocowy gruit ciężki do dopicia; sytuację ratuje jeszcze niewyczuwalny alkohol - mam wrażenie, że wyraźniejsza nuta alkoholowa już zupełnie zabijłaby to piwo.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Opillia, Rizdwiane
    darekd
    Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

    12% ekstr.
    4,8 % alk.
    12 IBU

    Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
    Piana - wysoka, trwała,...
    2025-01-02, 23:50
  • Petitpierre
    Fortuna, Fortunatus Wild Ale Peach
    Petitpierre
    W zapachu brzoskwinia, trochę cukru kandyzowanego, konia nie ma, może źrebię, konia-ku też brak, nuta dolna więcej brzoskwini, w smaku brzoskwinia również, ale herbata brzoskwiniowa, goryczka dość wysoka i taniczna. Takie piwo owocowe, beczki ani pół, dzikości ledwo co. a 21 zł jest. Never...
    2025-02-14, 11:03
  • Petitpierre
    Van Honsebrouck, Filou
    Petitpierre
    Piwo najpierw było warzone tylko dla belgijskiego Aldi, potem browar wypuścił je samodzielnie. Zdążyli już mieć sprawę w sądzie z Duvel'em, że etykietka w podobnych kolorach itd, ale sąd nie dopatrzył się, że klient się pomyli. Filou to łobuz, nicpoń, urwis i pewnie takie ma być. Słód...
    2023-01-08, 12:48
  • Petitpierre
    Cornelissen, Herkenrode Noctis
    Petitpierre
    Drugie z piw warzonych wcześniej (poza Vesper), tym razem Dubbel, piwo do spożywania podczas mszy wieczornych, stąd nazwa. Z ciekawostek, chmiel angielski, zioła z ogrodu klasztornego, jeden słód monachijski, miesiąc w beczce dębowej. Beczkę czuć od razu, waniliowo i słodko. Nawet jak syrop...
    2022-10-31, 10:21
  • darekd
    Bitburger [Craftwerk], Holy Cowl Tripel
    darekd
    Wielki Bitburger ma swoją kraftową markę. Warzą m.in. tego belgijskiego tripla o parametrach:

    Alk. 9,0% obj., ekstr.: 19,5%, 40 IBU

    https://www.craftwerk.de/holy-cowl-tripel

    Chmiele niemieckie: Perle, Hallertauer Tradition

    Aromat - słodowo, słodko...
    2021-12-16, 00:11
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...