Buxton, Two Ton

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #1

    Buxton, Two Ton

    styl: double IPA
    alk. 11,0%

    Browar Buxton otrzymał od Mikkellera zaproszenie na odbywajacy się na początku maja w Danii festiwal Copenhagen Beer Celebration. W imprezie tradycyjnie biorą udział wiodące crafty z całego świata i w dobrym tonie jest przygotować na tę okazję coś mocno odjechanego. Colin Stronge postanowił więc w ramach eksperymentu sprawdzić wydajność swojej kadzi zaciernej i wsypał do niej tyle słodu, ile tylko się dało - czyli dwie tony (stąd nazwa piwa). Zbalansowano to później "szuflowymi" ilościami chmielu amerykańskiego i australijskiego. Premiera piwa odbyła się jeszcze przed festiwalem, dokładnie 10 kwietnia w kilkudziesięciu pubach w UK i na świecie. Od kwietnia też piwo dostępne jest w wersji butelkowej.

    BARWA: jasnomiedziana
    ZAPACH: początkowo intensywne grejpfrutowo-żywiczne nuty chmielowe szybko ustępują miejsca karmelowej słodowości, mocnej, słodkiej, skondensowanej, pełnej nut miodowych, orzechowych, ale i nieco przypalonych
    SMAK: bardzo dobry, żeby nie powiedzieć: idealny balans między nachmieleniem a słodowością; obecne od początku nuty chmiełowe to intensywne cytrusy i nuty leśne, niezwykle świeże w odbiorze, przechodzące w mocną, długą, cytrusową goryczkę, zaraz za nimi pojawia się pomarańczowa kwaskowatość (prawdopodobnie słodowa, ale w bliskiej obecności chmielu kojarzy się bardzo owocowo, lekko, orzeźwiająco), no i jednocześnie wyłania się potężna baza słodowa - karmel, nuty miodowe (skojarzenia z naturalnym miodem, a nie efektami utlenienia), orzechowe, biszkopty i... znów ta niesłychana lekkość pomarańczy; mamy tu sporą orzeźwiającą kwaskowatość, dzięki której piwo wydaje się bardzo pijalne jak na swoją moc oraz świetnie wplecione w posmaku ziołowe nuty chmielowe, alkohol dobrze ukryty, mocno rozgrzewa dopiero w żołądku; 
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

Related Topics

Collapse

  • etman
    Norweskie kveiki
    etman
    Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
    • Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
    • Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
    https://www.browar.biz/centrumpiwowa...rmentacja/kvei...
    2025-02-11, 20:56
  • darekd
    AleBrowar, Tower of Cats
    darekd
    India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
    I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.

    Są jeszcze parametry i skład:
    Ekstr. 15%
    Alk.6,2%

    w składzie...
    2025-02-12, 23:00
  • dadek
    Holandia, Utrecht, Europalaan 2 C, Brouwerij De Kromme Haring
    dadek
    W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
    Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...
    2023-09-07, 00:42
  • Javox
    Buxton, King Slayer
    Javox
    Double IPA z alko 8.0%

    Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
    Lacing - sporo drobnego.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony, blady pomarańczowy.
    Aromat - cytrusy, tropiki, liczi, melon.
    Smak - słodkawe i coraz słodsze z czasem, cytrusy, tropiki,...
    2024-02-21, 18:56
  • Viktor
    Prawda, Lviv Blanche
    Viktor
    Klasyczne piwo białe na dobrym poziomie, kolor złocisty, mętne , niefiltrowane, ładna drobna piana ( utrzymuje się dość długo), zapach owocowy, nuty cytrusowe (dodatek skórki pomarańczowej),orzeźwiające, goryczka średnia ( IBU 15 - wystarczające dla tego piwa ), zaostrzony smak ( dodatek...
    2023-01-26, 11:29
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...