Buxton, Two Ton

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    Buxton, Two Ton

    styl: double IPA
    alk. 11,0%

    Browar Buxton otrzymał od Mikkellera zaproszenie na odbywajacy się na początku maja w Danii festiwal Copenhagen Beer Celebration. W imprezie tradycyjnie biorą udział wiodące crafty z całego świata i w dobrym tonie jest przygotować na tę okazję coś mocno odjechanego. Colin Stronge postanowił więc w ramach eksperymentu sprawdzić wydajność swojej kadzi zaciernej i wsypał do niej tyle słodu, ile tylko się dało - czyli dwie tony (stąd nazwa piwa). Zbalansowano to później "szuflowymi" ilościami chmielu amerykańskiego i australijskiego. Premiera piwa odbyła się jeszcze przed festiwalem, dokładnie 10 kwietnia w kilkudziesięciu pubach w UK i na świecie. Od kwietnia też piwo dostępne jest w wersji butelkowej.

    BARWA: jasnomiedziana
    ZAPACH: początkowo intensywne grejpfrutowo-żywiczne nuty chmielowe szybko ustępują miejsca karmelowej słodowości, mocnej, słodkiej, skondensowanej, pełnej nut miodowych, orzechowych, ale i nieco przypalonych
    SMAK: bardzo dobry, żeby nie powiedzieć: idealny balans między nachmieleniem a słodowością; obecne od początku nuty chmiełowe to intensywne cytrusy i nuty leśne, niezwykle świeże w odbiorze, przechodzące w mocną, długą, cytrusową goryczkę, zaraz za nimi pojawia się pomarańczowa kwaskowatość (prawdopodobnie słodowa, ale w bliskiej obecności chmielu kojarzy się bardzo owocowo, lekko, orzeźwiająco), no i jednocześnie wyłania się potężna baza słodowa - karmel, nuty miodowe (skojarzenia z naturalnym miodem, a nie efektami utlenienia), orzechowe, biszkopty i... znów ta niesłychana lekkość pomarańczy; mamy tu sporą orzeźwiającą kwaskowatość, dzięki której piwo wydaje się bardzo pijalne jak na swoją moc oraz świetnie wplecione w posmaku ziołowe nuty chmielowe, alkohol dobrze ukryty, mocno rozgrzewa dopiero w żołądku; 
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
Przetwarzanie...
X