Beavertown, Power Of The Voodoo

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #1

    Beavertown, Power Of The Voodoo

    styl: double IPA
    alk. 10,0%

    Drugą długo wyczekiwaną nowością Beavertown jest double IPA (zwane przez autorów: triple IPA), którego korzenie również głęboko tkwią w nurcie kolaboracyjnym. W ub. roku, podczas Copenhagen Beer Celebration, kultowego festiwalu craftowego organizowanego przez Mikkellera, ekipa Logana Planta spędziła parę miłych chwil z chłopakami z Boneyard Brewing (Oregon, USA). Niecały rok później Tony, gł. piwowar Boneyard, wpadł do Londynu na wspólne warzenie. Dumny z wielkiego sukcesu, jaki odniosło jego 12% "Notorious IPA", postanowił pomóc Angolom zrobić coś w tym samym stylu. No i powstało mocarne IPA, a przy tym gładkie i zdradliwie pijalne. Piwo ostro namieszało na brytyjskim rynku - zdobywając maksymalną ilość punktów na Ratebeer nagle stało się piątym najlepszym piwem w Anglii i pierwszym IPA! A w sprzedaży jest dopiero od trzech tygodni (podobnie, jak "Skull King", w bardzo limitowanej ilości).

    BARWA: ciemnozłoto-pomarańczowa
    ZAPACH: chmielowy - las, igliwie, żywice, później grejpfrutowa cytrusowość; całość bardzo intensywna
    SMAK: świetnie wydobyte chmielowe aromaty żywiczne i cytrusowe swoją świeżością i ożywczością łagodnie wproawadzają w bukiet, który za chwilę powinien eksplodować intensywnością smaków... a tymczasem piwo jest łagodne i wyważone jak dobre APA; charakterystyczna dla tego piwa gładkość jest tu aż niewiarygodna: na początku mamy wspomnianą świeżość aromatów chmielowych, goryczka odczuwalna na poziomie umiarkowanym (mimo, że wrzucono tu potężne ilości chmielu), na linii kontaktu chmielowości ze słodowością pojawia się całe mnóstwo kwaskowatych i słodkawych nut owocowych, kwiatowych, bardzo lekkich (m.in. bardzo charakterystyczna, przepyszna aromatyczna nuta brzoskwiniowo-melonowa), później już bukiet powoli ewoluuje w stronę słodowości, ale wcale nie ciężkiej, czy ulepkowatej - zbudowanej z dość lekkich nut biszkoptowo-miodowych; i dopiero na samym końcu można poczuć lekkie drapnięcie w gardle - oznaka, że w piwie jest alkohol! Zasłużone najlepsze IPA na Wyspach!
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

Related Topics

Collapse

  • Javox
    Beavertown, Heavy Gravity
    Javox
    Hazy IPA z alko 6.5% (IBU 35).
    Chmiele: Talus, Strata.

    Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
    Lacing - trochę było.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony, blady żółty.
    Aromat - cytrusy i tropiki.
    Smak - słodkawe, cytrusy, pomarańcza, egzotyka,...
    2024-03-19, 23:51
  • Javox
    Beavertown, Lupuloid IPA
    Javox
    IPA z północnych przedmieść Londynu. Alko 6,7% i IBU 55.
    W składzie chmiele: Columbus, Citra, Mosaic, Ekuanot.

    Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
    Lacing - sporo, prawie pełne krążkowanie.
    Barwa - zamglony, opalizujący żółto pomarańczowy....
    2018-10-14, 17:34
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 18:56
  • darekd
    The Musketeers, Troubadour Spéciale
    darekd
    To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:

    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-speciale

    Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...
    2024-11-19, 00:46
  • Dreamer
    Beavertown, Sapling IPA
    Dreamer
    Sapling to New England IPA fermentowane szczepem drożdży London Fog dającym miękki owocowy aromat i nieco łagodnej słodyczy. Aby było jak najbardziej owocowo do kotła wrzucono sporo odmian chmielu dających aromaty owoców tropikalnych, dwie wiodące - australijską Enigmę i Galaxy, a poza...
    2018-10-04, 19:51
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...